Съдържание

 1. Кога да носите превръзка
 2. Как да изберем ортопедичен продукт
 3. Списък на най-добрите скоби и скоби за коляното

Най-добрите скоби и скоби през 2020 г.

Най-добрите скоби и скоби през 2020 г.

При движение колянната става на човек изпитва значителен стрес. Затова често страда от наранявания и различни заболявания. Използват се различни превръзки, за да се ускори рехабилитацията и да се намали вероятността от нараняване. Има няколко вида подобни ортопедични продукти, предназначени да решават различни проблеми. Важно е да изберете правилния, за да не влошите проблема, а да помогнете за решаването му. Класирането на най-добрите брекети и скоби за колянната става ще помогне да се направи това.

Кога да носите превръзка

Травматолозите могат да препоръчат носенето на превръзка и други устройства за обездвижване на коляното за лечение на различни патологии или предотвратяване на появата им. Спортистите и други хора, които практикуват активен начин на живот, се нуждаят особено от такива ортопедични продукти, за да намалят вероятността от нараняване.

За терапевтични цели е необходима превръзка при следните обстоятелства:

 • Да се ​​намали вероятността от нараняване на хора без ставни проблеми, които се занимават със спорт, които са с наднормено тегло, ако професията е свързана с продължително ходене или висок стрес;
 • За фиксиране на увреденото коляно при различни ставни заболявания, с цел спиране на прогресията на заболяването, намаляване на клиничните му прояви или предотвратяване на рецидиви;
 • За ограничаване на подвижността на краката, когато движенията на крайниците са забранени по време на рехабилитация след фрактура или операция;
 • За да се намали натоварването на засегнатия крайник, когато всяко движение води до силна болка и инхибира процеса на възстановяване.

Пречките пред използването на такова ортопедично устройство са:

 • Индивидуална отрицателна реакция към плата, използван за направата на устройството;
 • Възпаление или тромбоза на вените на краката;
 • Кожни заболявания в областта на ефекта на фиксатора;
 • Гноен процес в коляното.

Принципът на превръзката

Това ортопедично устройство фиксира твърдо лигаментния апарат и колянната става. Невъзможно е да се постигне този ефект с еластична превръзка. С правилната скоба тя ви позволява да намалите стреса, поет от коляното и забавя развитието на артрит.

В някои случаи превръзката има специални меки вълнени вложки. Те имат допълнителен термичен ефект и активират кръвообращението в засегнатата област.

При постоянно използване на превръзката синдромът на болката става по-малко интензивен, скоростта на унищожаване на ставите се забавя и активността му бързо се възстановява. Компресиращото действие на превръзката елиминира възпалителния процес, ви позволява да увеличите обхвата на движение на увредената става.

Сортове превръзки

Асортиментът от аптеки и модерни ортопедични магазини предлага огромен избор от продукти за фиксиране на коляното. Те се различават по своите дизайнерски характеристики, използвания материал за производство, както и показанията за носене.

По дизайнерски характеристики превръзките са:

Под формата на меки превръзки, които имат същата функция като еластичните превръзки. Такива превръзки са необходими на спортистите по време на тренировка, по време на лечението на ставни заболявания.

Бандажът с ребра за втвърдяване е направен от полимери. Разполага с велкро закопчалки и каишки, които обездвижват ставата. Такова устройство е необходимо, за да се предотврати движението на ставата след значителни наранявания или по време на хирургично лечение, по време на атаки на гонартроза или гонит.

Сухожилието и пателарната опорна лента се използват, когато болката в тази област трябва да се облекчи. Този тип ортопедична скоба ще поддържа сухожилието, без да намалява обхвата на движение.

Ортопедичните продукти с магнитни апликатори прилагат топлина върху увредената зона. Той помага за намаляване на възпалението, облекчаване на болезнеността и активиране на притока на кръв в засегнатата област.

Ортезите и шините с панти имат най-сложния дизайн. Те имат твърди панти на страничните повърхности, които правят по-малко напрежение при движение. Те са приложими както за терапия, така и по време на възстановителния период.

Разлика в степента на фиксиране

Всеки тип наколенка има различна сила на фиксиране. Според този параметър те се разделят на следните подвидове:

 • Компресионните превръзки се наричат ​​още динамични. Изработени са от еластични материи. Такива устройства са приложими в периода на възстановяване след нараняване или операция. Те се носят, за да се предотвратят негативните ефекти от високия стрес или да се намали вероятността от рецидив на заболяването. Такова устройство затопля повредената зона и намалява болката. В резултат на носенето му подуването намалява, притока на кръв се нормализира.
 • Функционалната подложка за коляното помага за премахване на прекомерната подвижност на ставите, но в същото време поддържа функционалността на коляното. Такива ортопедични устройства имат ребра за усилване или панти. С тяхна помощ е възможно да се премахнат болката и подуването, да се намали натоварването, поемано от коляното. Такива превръзки се препоръчва да се носят до възстановяване от леки или средни наранявания, по време на обостряния на ставни заболявания или твърде подвижно коляно.
 • Стабилните ортопедични устройства, които дават възможност за обездвижване на колянната става, се наричат ​​шина. Изработен е като конструкция с метални сплави и полимерни части. С него фугата се прави напълно неподвижна и се заменя с използването на мазилка. Шината е направена от хипоалергенни материали, така че не дразни епидермиса и ви позволява да наблюдавате процеса на възстановяване.
 • Поетапните твърди превръзки са направени под формата на структура, която осигурява възможност за регулиране на степента на фиксиране. Такова устройство позволява постепенно да се променя подвижността на ставата, тъй като нейната функционалност се възстановява. Обикновено за извършване на такива конструкции се използва неопрен и се допълва с ребра за усилване с панти и полицентрична брава. Такова устройство се нарича скоба.

Наколенници за спорт

Превръзките, използвани от спортистите, се разделят на:

 • Лентите са ленти с адхезивен слой, подобно на медицински мазилки. Те се използват за намаляване на болката и интензивността на излагане на връзката.
 • Тънките неопренови шублери или направени от други еластични тъкани създават малка фиксация и затоплят засегнатата област, намалявайки негативните усещания и възпалението. Такива устройства ще бъдат полезни при леки навяхвания или натъртвания, за спортни дейности или в процес на активен отдих.
 • Дебелите неопренови апарати или други материали със сходни свойства имат друг слой, който защитава лигаментния апарат. За по-добра опора на ставите са предвидени специални колани. Такива устройства са полезни при нараняване на менискуса или при тежък стрес на коленете.
 • Дебели неопренови скоби с панти, презрамки и контурирани пръстени поддържат капачката на коляното сигурно на място. Те са необходими за обездвижване на коляното след разкъсване на менискуса или лигаментния апарат.

Как да изберем ортопедичен продукт

Преди да закупите ортопедична превръзка, е необходимо да се консултирате по този въпрос с лекаря, който наблюдава пациента, и да изберете само вида на продукта, който той съветва. Без препоръка на специалист е позволено да се купуват изключително еластични превръзки, за да се предотврати нараняване.

Когато купувате фиксатор, трябва да вземете предвид неговия размер. Ако продуктът е голям, фиксирането няма да е достатъчно. Малка превръзка влошава болестта, защото свива кръвоносните съдове и пречи на кръвообращението. Когато избирате продукт, определено трябва да го измерите, тъй като всички производители имат свои собствени диапазони на размера.

Преди да определите необходимия размер, трябва да измерите долната част на бедрото по обиколката. Тази стойност определя дължината на колянната подложка. Някои производители съветват да се правят повече измервания над и под тази линия с 10 см.

Не трябва да се измерват силно фиксиращи ленти. Такива продукти се правят безразмерни и те се изтеглят с колани.

Трябва също да вземете предвид качеството на плата, от който е направен продуктът. Материята трябва да е практична, да диша добре, да не провокира алергии. След измиване той трябва напълно да запази свойствата си. Предпочитание трябва да се дава на модели, изработени от немаркирана, издръжлива материя, така че да не страда от често пране и да не променя свойствата си.

Списък на най-добрите скоби и скоби за коляното

Коленна скоба Genumedi

Тази превръзка е произведена в Германия и служи като отличен заместител на обикновена еластична превръзка. Препоръчително е да се носи за лечение на натъртвания, различни наранявания от травматичен характер, с превантивна цел, за да се предотвратят повторни атаки след ставни заболявания. Превръзката има компресиращ ефект, като по този начин активира притока на кръв, намалява отока и намалява интензивността на възпалителния процес.

Коленна скоба Genumedi
Предимства:
 • трайни;
 • може да се съчетае точно по размер;
 • има подробна инструкция на руски език;
 • краищата не се увиват при ходене, благодарение на силиконовия слой;
 • има анатомична форма;
 • при правилно използване и измиване ще продължи поне 6 месеца;
 • не свива кръвоносните съдове и не нарушава притока на кръв;
 • стабилизира коляното благодарение на пръстеновидната вложка;
 • облекчава усещането, че коляното „ходи“.
Недостатъци:
 • скъпо.

Средната цена на превръзка е 3950 рубли.

Orthosis Genumedi PT

Благодарение на силиконовите вложки, такава превръзка облекчава мускулното напрежение, което нормализира позицията на пателата, когато тя се измести навън. Благодарение на силиконовия пръстен пателата е закрепена в нормалното си положение. Компресионният материал осигурява масажен ефект и стимулира притока на кръв. При постоянно носене на превръзката болката намалява.
Превръзката не се плъзга по време на ходене поради специални ребра за втвърдяване. Компресионната тъкан не изцежда кръвоносните съдове и активно изпарява влагата.

Orthosis Genumedi PT
Предимства:
 • анатомична форма;
 • сигурно фиксира коляното;
 • не се плъзга;
 • отпуска мускулите;
 • има колан за по-добра корекция.
Недостатъци:
 • висока цена.

Средната цена на такава ортеза е 5100 рубли.

Опора за коляното Orlett PO-303

Устройството твърдо фиксира коляното и го стабилизира в страничната равнина. Това избягва твърде много разтягане и огъване на коляното. Превръзката облекчава болката и се използва след травматични наранявания и операции. Диапазонът на движение може да се регулира в различни секции, а коляното може да бъде фиксирано под определен ъгъл.

Опора за коляното Orlett PO-303
Предимства:
 • металната рамка е изработена от лека стоманена сплав;
 • благодарение на специални панти, движението на коляното е нормално;
 • за удобство всички панти са с меки текстилни възглавници;
 • маншетите на ортезата са изработени от приятен хипоалергенен материал и не предизвикват дразнене;
 • рамката е специално оформена за облекчаване на натиска в областта на пищяла.
Недостатъци:
 • висока цена.

Цената на ортеза е средно 11600 рубли.

Скоба FOSTA F 1292

Дизайнът на този модел осигурява странични вложки от метална сплав, снабдени с полицентрични панти. Това позволява средна степен на фиксиране. Устройството е едно парче, може да се облече като чорап и допълнително да се фиксира с регулируеми презрамки. Ортезата се препоръчва за използване при различни ставни заболявания и за ускорено възстановяване на здравето.

За направата на продукта се използва неопрен, който осигурява нежен масаж и затопля засегнатата област. За задържане на коляното е предвидена специална пръстеновидна силиконова вложка.

Скоба FOSTA F 1292
Предимства:
 • достъпна цена;
 • лек масаж;
 • термичен ефект;
 • облекчава състоянието на пациента.
Недостатъци:
 • не позволява на въздуха да преминава;
 • не премахва влагата.

Средната цена на такъв модел на ортеза е 1700 рубли.

Превръзка за поддържане на сухожилията на средната патела

Тази скоба се използва за фиксиране на пателарната връзка. Това устройство се използва за лечение на наранявания на коляното с различна тежест. Въпреки това, най-често травматолозите съветват да се използва, за да се осигури превантивен ефект. Устройството е оборудвано със специална анатомична подложка и има универсален размер.

Подвижна превръзка на сухожилието на средната патела
Предимства:
 • анатомична повърхност;
 • материалът не провокира дразнене на епидермиса;
 • еднакъв размер;
 • може да се носи на десния или левия крак.
Недостатъци:
 • размерът може да е твърде голям за жените.

Средната цена на такава превръзка е 2200 рубли.

Следоперативна шина Procare Super шина за коляното

Тази шина е предназначена да поддържа крака по време на следоперативния период. Крайникът на пациента е в напълно разширено положение. Използва се за възстановяване след извиване на коляното, както и за различни наранявания в юношеска и детска възраст. За да се осигури надеждно фиксиране, има три твърди елемента и странични еластични подсилени вложки. За лесно носене има подколенна подложка и изрез за колянната подложка. Шината се държи на място от шест ленти.

Следоперативна шина Procare Super шина за коляното
Предимства:
 • позволява сигурно фиксиране на крайника;
 • ускорява процеса на рехабилитация;
 • достъпна цена;
 • може да се използва за деца и юноши.
Недостатъци:
 • тъканта не позволява на въздуха да преминава и не отвежда влагата.

Средната цена на такъв преподавател е 3000 рубли.

Ортоза за коляно Push Med 2.30.1

Този ортопедичен дизайн има универсално предназначение. Използва се за ускоряване на рехабилитацията след ставни заболявания и наранявания. Друга цел на ортезата е възстановяване след операция. Устройството има твърда структура, която ви позволява оптимално да поддържате колянната става, но не предизвиква неудобства по време на носене. За допълнително удобство се предоставят връзки и допълнителни презрамки.

ортеза Push Mede Коленна скоба 2.30.1
Предимства:
 • лесно се облича и поправя;
 • държи перфектно коляното;
 • намалява напрежението и болезнеността;
 • подходящ за спорт;
 • има терапевтичен ефект;
 • хубави неща;
 • добра мярка;
 • не се измества по време на движение.
Недостатъци:
 • скъпо.

Средната цена е 12 600 рубли.

P / p No.Име на моделаЦена
1Наколенка Genumedi със силиконов пръстен на патела3950
2Orthosis Genumedi PT5100
3Опора за коляното Orlett PO-30311600
4Скоба FOSTA F 12921700
5Подвижна превръзка на сухожилието на средната патела2200
6Следоперативна шина Procare Super шина за коляното3000
7Ортоза за коляно Push Med 2.30.112600

Често брекетите и другите фиксиращи устройства за коленните стави са много скъпи, но не бива да пестите от здраве и да избирате по-евтин модел. В крайна сметка такива спестявания водят до факта, че продуктът бързо се износва и трябва да си купите нов. Трябва да изберете конкретен модел само по препоръка на Вашия лекар.

Компютри

Спорт

красота