Най-добри звукомери (нивомери на звука) през 2020 г.

Най-добри звукомери (нивомери на звука) през 2020 г.

Шумът несъмнено е вреден за вашето здраве, но няма как да избегнете това. За да определите какъв звуков фон е наоколо, имате нужда от сензор, който ще отчита показанията и ще ви предпазва от сериозни ефекти върху тялото. Нашият преглед ще предложи оценка на качествените измерватели на нивото на звука. Нека разгледаме какви са те, за какво са, ще посъветваме най-добрите компании на пазара в Русия.

Какво е шумомер, за какво се използва?

Хората възприемат усещането за шум по различни начини. Звънът на звънец в далечината може да бъде по-разсейващ от бръмченето на двигателя извън прозореца. Музиката, която харесвате и която свири силно, ще бъде по-малко обезпокоителна от вашата нехаресвана песен. През нощта, лягайки, всяко шумолене му пречи, както и на работа, където се изисква повишена концентрация.

Популярните модели децибелометри имат четири компонента: чувствителен микрофон, електронно пълнене, захранване, корпус. Преминавайки през капана, звукът кара мембраните да вибрират и влияе върху капацитета на кондензатора, а именно, тази промяна може да бъде записана.

Най-добрите производители имат интегриран контрол, който позволява непрекъснато измерване, показване на данни на цифровия дисплей на устройството и съхраняване на стойности. Основната посока на използване на устройството:

 • определяне на нивото на шума в задръстванията;
 • строителен сектор, фабрики, офиси, кина;
 • настройка на музикално оборудване.

Децибелометърът е евтин начин за по-добра организация на работния процес, като същевременно поддържате здравето си.

За да се получат висококачествени измервания, струва си да се обърне внимание на редица фактори:

 • колко метра до източника на звук;
 • наличието на допълнителни смущения;
 • дали затворено е помещението, в което се използва оборудването;
 • колебания в температурата.

Коя единица е по-добре да купите?

Измервателят на нивото на шума прилича на стационарен безжичен телефон или дистанционно управление с цифров екран. Има опции за монтиране на стена, плоски, правоъгълни, кръгли, квадратни.

Устройството определя силата на звука, генериран от околното пространство, някои функции на оборудването са необходими за всички, други са фактор за избор. В зависимост от поставените задачи има различни видове анализатори. Те се различават по характеристики, цена, конфигурация.

 • Нивата на звука се измерват в децибели (dB), препоръките на лекарите предполагат, че 85 dB могат да бъдат опасни, а продължителното излагане ще доведе до трайна загуба на слуха. Важно е да изберете шумомер, който улавя широк диапазон (не по-малко от 100 dB).
 • Преносимият модел е по-практичен, можете да го вземете със себе си на летището, на музикален концерт, да го използвате по време на строителство или ремонт.Ако обаче трябва да живеете в близост до спирка на градски автобус, може да ви е необходим анализатор на звуков спектър от клас 1.
 • Допълнителната функционалност включва: автоматично изключване, регистрация на получените данни в паметта на устройството, подсветка, светлинен сензор, звуков калибратор, USB конектор.
 • Важно е правилно да се определят критериите за избор на параметрите на инструмента, за да не се допусне грешка при покупка.
 • Повечето продукти работят с батерии (AA, AAA или 9V). Уверете се, че типът устройство, което купувате, може да бъде снабден с батерия, това е важно.
 • Многофункционални продукти, освен звук, измерват влажността, температурата и мощността на светлината.

Какво означава клас на точност 1, 2, 3?

Международните стандарти на IEC разделят шумомерите на два "класа". Тези продукти имат една и съща функционалност, но различни изисквания за точността на показанията. Устройствата от ниво 1 имат по-широк честотен диапазон, по-строги допустими отклонения от устройствата от бюджетен клас 2. Това се отнася както за самия анализатор, така и за съответния калибратор.

Повечето национални стандарти, включително руския GOST, позволяват използването на инструменти от ниво 2. За рутинни измервания не е необходимо да се използва устройство "Клас 1", те са често срещани при по-прецизните изследвания.

Американският национален институт (ANSI) класира децибелите по тип (1, 2, 3). Тези разпоредби установяват допустими отклонения за производителност, точност:

 • 1-ви използван в лаборатории, най-известният апарат;
 • 2-ри се използва в полето (± 1 dBA);
 • 3-то за измервания с общо предназначение (± 2 dBA).

Ако искате да определите шума на улицата, нощния шум, бръмченето на автомобили, кухненски уреди, устройството "Клас 3" е подходящо. Продуктите от по-високо ниво отговарят на указанията на IEC 61672-1: 2002. Те се използват от рецензенти, използват се в областта на високите технологии, аудио акустиката. Устройствата са калибрирани (с проверка с висока точност) и са класифицирани като тестово оборудване. Важно е да се отбележи, че устройствата от клас 3 отговарят на същите изисквания, но имат по-ниски толеранси.

Калибрираните продукти имат печат или маркировка, вписани в държавния регистър. Устройствата с проверка имат висока средна цена, но такова устройство не е необходимо за обикновения потребител.

Къде да купя шумомер?

Можете да закупите нови артикули в супермаркетите за електроника, да поръчате онлайн от онлайн магазин или по пощата. Устройството е доста рядко, така че е по-добре да използвате търсачка, да прочетете описанието, функциите, да прочетете отзиви, да оцените популярността на моделите.

Да наемете или купите продукт? Зависи от целта. Ако трябва да събирате информация еднократно, заведете дело срещу крещящите съседи, по-добре е да не харчите пари за оборудване от "клас 1", а да заемете по-просто устройство. За частни цели можете да използвате не скъпи метри от децибел "клас 3". Наемът за калибриран шумомер ще бъде по-висок.

Днес смартфонът може да предостави много полезни функции, включително различни приложения за измерване на звука, моля, вижте дали отговарят на вашите нужди.

Въоръжени с полезно устройство, бързо ще намерите нарушители, независимо дали това е силна съседна музика, перфоратор или проверка на ремонтиран мотопед.

Рейтинг на качествени измерватели на нивото на звука през 2020 г.

Прегледахме 10-те най-добри децибела, 1, 2, 3 клас, според купувачите. Предоставената информация ще ви каже как да изберете правилното устройство, колко струва, какви функции ще бъдат полезни при използване.

Устройства от клас 3

Такива продукти се използват за приблизителни изследвания, честотният диапазон на индикациите трябва да бъде от 31,5 до 8000 Hz, а максималното отклонение е ± 2,0 dB.

AMTAST AMF004

4-то място.

Електронното устройство AMF004 ще помогне, без да губи енергия, да измерва звука в различни среди. AMTAST се оказа добрата страна в областта на защитата на труда, успешно контролира шумовото замърсяване във фабрики, големи предприятия, в ежедневието.

Важна отличителна черта на модела е огромен екран със светлинен сензор, има автоматично включване в случай на недостатъчна видимост.Поради това получените стойности в диапазона от 30 до 130 dB ще бъдат видими отдалеч.

Оборудването е произведено съгласно ANSI S1.4-2, одобрен в САЩ.

Децибелът е лесен за използване, има ергономично тяло и е приятен на допир. За да започнете, просто натиснете "Power" и след секунда можете да правите показания на фоновата среда, всичко се случва автоматично. AMF004 се самоизключва (ако не използвате устройството в продължение на 11 минути).

AMTAST AMF004

Технически показатели:

ПараметриСпецификации
ПроизводителAMTAST (САЩ)
Микрофон1.2 инчов капацитивен
обхват на измерване30-130 dBA
Стойност на разделението0,1 dB (4-цифрен индикатор)
Грешка± 1,5 dB
Честота на измерване31,5 Hz - 8,5 KHz
Вторични функцииПодсветка на екрана, индикация за ниска батерия
Параметри на околната средаот 0 ° С до 40 ° С, влажност по-малка от 80% (без кондензация)
Хранене4 батерии 1,5V тип AA
Размери (mm)149x57x36
Тегло (g)110
Гаранция12 месеца

Предимства:
 • автоматично изключване;
 • ергономично тяло;
 • подсветка на дисплея;
 • индикация за зареждане на батерията.
Недостатъци:
 • висока грешка, подходяща само за битова употреба.

VoiceLiner SLM-20

3-то място.

SLM-20 е компактно, ергономично устройство за професионалисти. Работи от 30 - 130 dB, с честота 31,5 Hz - 8 KHz, грешка от ± 1,5 dB, градация на скалата от 0,1 dB.
Има два канала за корекция (A, C):

 • A - използван в стандартни проучвания, е в състояние да подреди показателите в диапазона на възприятието на човешкия звук;
 • C - проектиран за екстремни натоварвания, улавя шума в нормални октави.

Граничните измервания се задават независимо:

 • 30 – 70;
 • 60 – 100;
 • 90 - 130 dB.

Изследванията могат да се извършват на етапи, на интервали.

 • 1 секунда .;
 • 1 / 0,125 милисекунди.

Подсилена пластмасова кутия, предна - цифров дисплей, навигационни клавиши. Вдясно има клетки за батерии. Устройството е удобно за използване, като го държите с една ръка.

Продуктът има огромно количество вградена памет (60 000 индикатора), която е интегрирана с компютър за обмен на данни, съставяне на графики, диаграми.
Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Обхват на измерване30 - 130 dB
Резолюция0,1 dB
Грешка± 1,5 dB
честотен диапазон31,5 - 8000 Hz
Коефициент на честотаA, C
Динамичен обхват40 dB
Тип микрофонполяризиран, капацитивен
Фиксиране на максималните стойностиДа
Подсветка на дисплеяНе
Захранване1 x 9V батерия
КалибриранеДа
Работа, температура0 - 40 ° C
Влажност10 — 75 %
Височина над морското равнищедо 2000 м
Температура на съхранение-10 - 50 ° C
Влажност10 — 80 %
Размерът 195 × 65 × 35 мм
Тегло (с батерии)151 гр
Опаковка210 х 165 х 56 мм
Тегло (пълен комплект)386 гр.
VoiceLiner SLM-20
Предимства:
 • капацитет на паметта, възможност за запис;
 • интеграция с компютър;
 • корекционни честотни канали.
Недостатъци:
 • не е намерен.

Интелигентен сензор AR854

2-ро място.

AR854 е популярен, търсен модел на пазара на децибели. Способен е да отчита показания за кратко време, има USB интерфейс, прехвърля получените данни на персонален компютър за подробно проучване, архивиране, обработка. Големият екран с интуитивен интерфейс (графика под формата на кръгова диаграма) е ясно видим, информацията е лесна за усвояване.

Smart Sensor е пълен с полезни функции: благодарение на вградената аларма, която предупреждава за превишаване на нивото на шума, разсеяният изследовател има възможността да не пропуска важни показатели. Работният интервал е 30-130 dB, грешката не е повече от 1,5 dB. AR854 се захранва от четири конвенционални 1,5V батерии.

Всички тези параметри позволяват на устройството да бъде търсено в производството, в ежедневието, когато изпълнява мерки за безопасност.

Технически показатели:

ПараметриСпецификации
ПроизводителИнтелигентен сензор (Китай)
Микрофон1,2 инча
Измервания30-130 dBA, 35-130 dBc
Честоти31.5Hz-8.5KHz
Грешка1,5 dB
Градация5 цифри, 0,1 dB
Време е да вземете показания2 сек.
Подсветка+
Автоматично изключване+
Индикатор на батерията+
ИзходAC-0.707V (RMS) = 600Ω / стъпка; DC-10mV / dB = 100Ω
Хранене4x1.5V тип AA
Размери183x67x30
Тегло, g.168
Гаранционен периодЕдна година
Интелигентен сензор AR854
Предимства
 • вградена аларма;
 • голям екран;
 • удобен за потребителя интерфейс.
Недостатъци:
 • не е намерен.

VoiceLiner SLM-40

1 място.

SLM-40 е руско производство. С негова помощ се правят измервания на силата на звука от 30 до 130 dB. Проучванията могат да се извършват с разделителна способност от 0,1 dB с грешка от ± 1,5 dB. Границите на работния интервал са от 31,5 Hz до 8 KHz. Ограничението на амплитудата на сигнала е 40 dB. Има два коефициента на честота (A, C), възможно е да се изчислят показателите от получените данни.

VoiceLiner има чувствителен интегриран микрофон (размери: 0,5 "), защитен от мека дюза.

SLM-40 може да калибрира данни до 94 dB с помощта на USB конектор, продуктът е свързан към персонален компютър за обработка на получената информация. Корпусът на устройството е устойчив на удари, изработен от пластмаса

Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Измервания30 - 130 dB
Резолюция0,1 dB
Грешка± 1,5 dB
Честота31,5 - 8000 Hz
КоефициентA, C
Динамичен обхват40 dB
Тип микрофонполяризиран, капацитивен
PC интерфейсUSB
Фиксиране на максималните стойности+
Памет60 000 оборота
Подсветка на дисплея+
Захранване1x9V бата.
Калибриране+
Работа, температура0 - 40 ° C
Влажност10 — 75 %
Височина над морското равнищедо 2000 м
Съхранение-10 - 50 ° C
Влажност10 — 80 %
Размерът 195 × 65 × 35 мм
Тегло (с батерии)155 гр
Размер на опаковката270 х 185 х 60 мм
Тегло (пълен комплект)558 g
VoiceLiner SLM-40
Предимства:
 • удароустойчив корпус;
 • обемна памет.
Недостатъци:
 • не е открит.

Продукти от клас 2

Устройствата от това ниво са предназначени за „полеви“ изследвания, честотен диапазон 31,5 Hz-8000 KHz, максимално отклонение ± 1,0 dB.

Тесто 816-2

3-то място.

Testo 816-2 открива звукови вибрации в диапазона 30 - 160 dB. Информацията, събрана в производството, на публични места, се обработва и след това се използва за подобряване на безопасността, контрола и защитата на условията на труд.

Продуктът е включен в държавния регистър на SI. Проверката на оборудването ви позволява да използвате получените данни за търговски цели, за официални документи, заключения. Интуитивният интерфейс ви помага да правите измервания с помощта на два ключа, разположени на корпуса:

 • увеличен интервал на измерване на нивото на шума до 160 dB;
 • значително количество памет съхранява 100 индикатора с честота 1 s;
 • USB конекторът прехвърля информация към компютър;
 • работна температура от -20 до +60 ° С.

Резултатите се показват на дисплея, под формата на диаграма или таблица. Софтуерът db24 записва данни на лаптоп във формат MS Excel.

"Testo 816-2" има удароустойчив корпус, компактни размери. Стандартният комплект включва: каишка за китка, която да ви помогне да носите устройството, защитен калъф.
Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Текущо и максимално ниво на звука+
Регистрация на данни с честота 1 s+
Избор на честота на регистриране на данни (1 ... 10 s)-
Усредняване (Leq или Lavg)-
Диапазони на измерване на нивото на шума, dB30 - 100, 60 - 130
Честотни характеристикиA, C
Характеристики на времетоS, F, I
Ниво на собствен шум, dB, не повече33
ТочностКлас 2 в съответствие с GOST R 53188.1-2008 (IEC 61672-1)
Граници на допустимата абсолютна грешка на измерванията на нивото на звука, dB±1,0
Работен честотен диапазон, Hzот 63 до 8000
Памет419 000 точки за измерване (100 блока)
Дисплей128 x 128, моно, LCD дисплей
Изход (компютър)USB 2.0 (A - мини B)
Батерии / Акумулатори3 алкални батерии AA (включени) или акумулаторни батерии
Мрежово захранване5 V DC DC (Mini-B USB 5S конектор)
Живот на батериятаповече от 35 часа
Условията на труд:
Влажност5 ... 90% относителна влажност (без кондензация)
Температура на околната среда, C °от 0 до 40
Атмосферно налягане, kPaот 65 до 108
Относителна влажност на въздуха (при температура 30 ° C),%, не повечеот 5 до 90
Атмосферно налягане, kPa65 - 108
Условия за съхранение:
Температура-20 ... 60 ° C
Размер (mm)72 х 212 х 31
Тегло245 g (с батерии)

Тесто 816-2
Предимства:
 • ергономичност;
 • удължен интервал на измерване LCD монитор.
Недостатъци:
 • не е открит.

CEM DT-8820

2-ро място.

CEM DT - 8820 е цифров мултиметър 4-в-1 (луксметър, влагомер, термометър, шумомер), който извършва високоточен анализ:

 • индикатори за шум;
 • осветление;
 • влажност;
 • температура.

CEM DT-8820 има голям екран, на който е разположена индикацията за измерване (Lux, ° С,% RH, dB, overrange, разряд на батерията). Устройството автоматично се изключва, ако е неактивно за повече от 10 минути.

Многозадачното, първокласно калибриране е идеално за професионална употреба и благодарение на удобния за потребителя, опростен интерфейс, DT-8820 е устройство за домашна употреба. Устройството се захранва от батерия Krona. Когато захранващото напрежение падне под необходимата стойност (разреждане на батерията), индикаторът „BAT“ се активира.
Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Честота на измерване1,5 измервания / S
натоварване A LO35 - 100 dB
заредете A HI 65 - 130 dB
натоварване C LO 35 - 100 dB
натоварване C HI 65 - 130 dB
Честота 30 Hz - 10 kHz
Точност (при 94 dB)± 3,5 dB
Резолюция0.1dB
Храненебатерия (9 V), тип "Krona"
Размери (ВхШхД) 251 х 63,8 х 40 мм
Нето тегло 250 гр
CEM DT-882
Предимства:
 • прилично калибриране;
 • автоматично изключване;
 • голям дисплей;
 • опростен интерфейс;
 • подходящ за професионална употреба;
 • многозадачност.
Недостатъци:
 • не е открит.

ТЕСТО 815

1 място.

Идеално оборудване за измерване. Testo 815 е идеален за изследвания в областта на отоплението, вентилацията, климатизацията, оценка на нивото на шума в дискотеки, промишлени инсталации и контролира работата на генераторите.

Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Интервал на фиксиране от 32 до 130 dB
Грешка± 1 dB
Работна температураот 1 до 40 ° С
ЗахранванеKrona 9V
Размери255x55x43 мм
Тегло0,195 кг
HTESTO 815
Предимства:
 • грешка 1 dB;
 • използвани в професионалната сфера;
 • поддържаемост.
Недостатъци:
 • не е открит.

Устройства от клас 1

Честотен диапазон 20 - 12500 Hz, с грешка по-малка от 1 dB, устройства от това ниво се използват в лаборатории.

DT-805

3-то място.

Децибелометърът DT-805 се отличава с повишената си чувствителност, използва се за стандартни задачи, типични за продукт от своя клас:

 • измерване нивото на силата на звука в стаите;
 • строежи,
 • ауспух за кола.

Оборудването се конфигурира с помощта на бутоните на корпуса; работният интервал има два режима. Информацията се подава към цифров дисплей с подсветка. DT-805 има два филтъра:

 • И за слаб звук;
 • филтър С за пикови натоварвания.

DT-805 се използва от служители на пътната полиция за определяне нивото на шума на изпускателната система на превозното средство. В комплекта са включени батерии за устройството.

Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Автоматичен избор на обхват +
MIN и MAX регистрация +
Задържайте показанията +
Индикатор на батерията +
Индикация за претоварване +
Тип филтър А и С
Видове отговор Бързо и бавно
Диапазон на работната температура, ° С 0 - 40
Относителна влажност,% 90
Ниво на шум, dB30-130
Честота, Hz30-8000
Грешка 0.05
Дисплей LCD
Дължина, см5.5
Ширина, см3.3
Височина, см21
Тегло на опаковката, g250
ПроизводителCEM-Инструменти
Захранване9V корона
СтранаКитай
DT-805
Предимства:
 • два филтъра;
 • висока точност на отчитанията.
Недостатъци:
 • не е открит.

ТЕСТО 816-3

2-ро място.

"TESTO 816-3", регистриран в Държавния регистър, е създаден по най-новите технологии. Всички модели от тази линия имат отлични показания. Устройството е ергономично, устойчиво на удар, измерва бързо фоновия шум в различни зони (промишлена, битова употреба), в съответствие с необходимите разпоредби:

 • интуитивно управление с два бутона;
 • издръжлив корпус, атрактивен дизайн;
 • екран с висока разделителна способност;
 • възможността за използване на софтуера "db24";
 • съответствие с разпоредбите на IEC 61672;
 • увеличен интервал за фиксиране на показанията;
 • опция за регистрация, осредняване;
 • батерия 35 часа;
 • USB конектор;
 • запис на показанията под формата на електронни таблици на Excel;
 • Гаранционен срок 2 години;

Използването на TESTO е прост, достъпен метод за записване на нивата на шумово налягане за определен интервал от време.

Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Номер в Държавния регистър на SI RF50850-12
Обхват на измерване32 ... 130 dBch
Код на продукта5608163
Спектрален обхват31,5 ... 8000 Hz
Тип филтърA, C
вид батерия3 AA батерии
Тегло195 г.
Размери (Д х Ш х В)255 х 55 х 43 мм
Работна температура0 ° C ... 40 ° C
Стандарти за безопасностANSI S1.43, IEC 60804
Температура на съхранение-20 ° C ... 60 ° C
Памет419 000 точки за измерване
Допълнителни функцииУсредняване (Leq или Lavg).
ТЕСТО 816-3
Предимства:
 • приложение на софтуер “db24”;
 • мощна батерия;
 • удароустойчив корпус;
 • широка гама от четения.
Недостатъци:
 • не е открит.

ОКТАВА-111

1 място.

Въпреки високата точност на отчитанията, OCTAVA-111 е лесно за използване, евтино устройство, което ви позволява да получавате всякакви данни за шума.

Уникална характеристика на устройството е ниското ниво на присъщ шум. Тази способност позволява показанията да се задържат до 18 dB.

Продуктът се използва в промишлени и санитарни комплекси, хигиенни институти, епидемиология, изпитателни центрове, които се занимават с изследвания в областта на опазването на труда, управлението на околната среда, инженерството, техническото обслужване на машините. Номер в държавния регистър:

 • RF-69133-17;
 • RB (Беларус) -03 12 6613 18.;
 • RK (Казахстан) -KZ.02.03.08207-2018 / 69133-17.

Функционални:

 • клас 1, GOST 17187-2010 и IEC 61672-1
 • получаване на показания в октавни, една трета октавни ленти;
 • фиксиране на пикови стойности;
 • корекция A, AU, C, Z;
 • микрофон (поляризация 200 V / 0 V), удължителен кабел;
 • фиксиране в паметта;
 • телеметрия, дистанционно управление;
 • обхват 18 ... 140 dB;
 • всички данни се получават едновременно;
 • удобно групиране на показанията (2 прозореца);
 • паралелна работа с текущи средни стойности (SKZ-1s), еквивалентни стойности, корекции на времето „F. S. I ”, шумово налягане.

Оборудване OCTAVA-111 с уникални характеристики, подходящи за задълбочен анализ на звуковия фон на околната среда.

Технически показатели:

ПараметриСпецификации
Корекционен интервал, dBот 19 до 150
C разстояние, dBот 21 до 150
Z интервал, dBот 24 до 150
Интервал на настройка за АZ, dBот 18 до 150
Честотни характеристикиA, C, Z, AU
Временно S, F, I, Peak, Leq, Leq, 1c
Грешки при измерване на нивото на шума, dB±0,5
Честотен диапазон на цифровите октавни филтри, Hzот 31,5 на 16 000
Честотен диапазон на цифрови филтри с една трета октава, Hzот 25 до 20 000
Октавни филтри от 31,5 Hz до 8 kHz, dB122
Октавни филтри 16 kHz, dB117
Филтри за трета октава от 25 Hz до 8 kHz, dB126
Филтри за трета октава от 10 kHz до 20 kHz, dB120
Грешки при референтни честоти, dB±0,4
Средно време между отказите, h, не по-малко10000
Срок на експлоатация, години5
DC захранващо напрежение (четири AA батерии), V5
Консумационен ток, mA400
Тегло на устройството с батерии, кг, не повече0.55
Габаритни размери (дължина × ширина × височина), mm, не повече305×85×35
Температура на околната среда, ° Сот минус 10 до плюс 50
Относителна влажност на околната среда,%, не повечеот 25 до 90
Атмосферно налягане, kPaот 85 до 108
Включени микрофон с чувствителност 50 mV / Pa и 14 mV / Pa
shumomeo OKTAVA-111
Предимства:
 • качество на цената;
 • широк спектър от възможности;
 • вписани в държавния регистър.
Недостатъци:
 • не е открит.

Закупувайки високоефективен анализатор на силата на звука, ще запазите здравето си и домакинството или служителите на вашата компания в продължение на много години.

Компютри

Спорт

красота