Рейтинг на най-добрите мотогрейдери за 2020 г.

Рейтинг на най-добрите мотогрейдери за 2020 г.
 • Публикувано от: Авто и мото
 • Гледан: 2053
 • Време за четене: 8 минути.

Автогрейдерите са прикачени или самоходни превозни средства, които се използват в цяла Русия в голямо разнообразие от проекти за гражданска инфраструктура. Те се предлагат в различни размери и спецификации и се използват в строителството, поддръжката и земните работи. Те са предназначени за класиране на стени на канавки, класиране на склонове и движещи се почви при големи строителни проекти.

Автоматичните грейдери са изминали дълъг път от представянето им на американския пазар през 1919 година. През последните 100 години водещи производители непрекъснато усъвършенстваха и усъвършенстваха своите машини и днес имаме огромно разнообразие от марки и модели автоматични грейдери.

В тази статия ще ви разкажем какви видове грейдери са, за какво са и за какво са, а също така ще разгледаме популярни модели от най-добрите производители.

Как да изберем

Изборът на подходящия автогрейдер за вашето пътно строителство зависи от много фактори, в зависимост от вашите критерии за избор. Като цяло това наистина се свежда до обема на работата, материала на почвата, цената на продукта. Следователно за всеки купувач са важни различни характеристики, които зависят от региона и естеството на работата.

Но що се отнася до транспортирането на големи количества материал за големи пътни работи, мощността и въртящият момент са на преден план. И тук трябва да се обърнете към водещи международни производители като Caterpillar, John Deere, Komatsu, Volvo или местни RM-Terex и Bryansk Arsenal OJSC - всички те произвеждат мощни и продуктивни машини, подходящи за различни категории потребители.

Препоръчително е да разгледате отзивите и препоръките на клиентите, а не да съдите по популярността на моделите. Често срещана грешка при избора на грейдер е изборът на най-скъпата и производителна машина, без да се вземат предвид характеристиките.

Гусеница

Снимка 1: Автогрейдер Cat 140M

Caterpillar (известен като Cat) е един от международните лидери в строителните машини и оборудване. Това е най-старата и най-известна марка грейдери, датираща от 1903 г., когато американските инженери Ричард Ръсел и Чарлз Стокланд започват да произвеждат своите първокласници (с ранни модели, често свързани с трактори Caterpillar). През 1928 г. Caterpillar придобива Russell Grader Manufacturing Company и става лидер на пазара. Оттогава компанията е проправила път до самия връх на международния пазар и е задържала това място и до днес, чрез въвеждането на съвременна електроника и хидравлика, както и оптимална производителност.

В Русия тази марка е представена главно от продукти от две серии: R и H, но именно М-серията е най-напредналата в техническо отношение днес. Има повече от дузина модели грейдери в диапазона от 92 до 367 kW. Устройствата на Caterpillar разполагат с патентована трансмисия с директно задвижване с автоматично превключване на претоварването. Друга характеристика на моделите на Caterpillar е специално проектираната система за подравняване на колелата, благодарение на която те не се плъзгат в ниски предавки.

Кой е по-добре да закупите: Устройствата от руската М-серия включват следните модели: 140M, 12M, 14M, 16M и 18M.

Най-добра оферта - Caterpillar 140 и 140M3

Снимка 2: Автогрейдер 140M3

Що се отнася до универсалните автоматични грейдери на Caterpillar, най-добре е да обърнете внимание на новите елементи в горната част на рейтинга за качество: 140 или 140M3. Една от основните разлики между двата модела са методите им за управление: 140M има волан и лостове за управление, докато 140M3 има джойстици. Те също имат качествени технически решения за подобряване на производителността.

Описание: Работното тегло на 140M е 19,1 тона, а мощността на двигателя е 250 конски сили. Докато 140M3 има тегло 20 тона и 252 конски сили двигател.

Caterpillar признава нарастващия интерес на клиентите към автоматичните системи за контрол на степента. Следователно, контролираният с джойстик 140M3 включва автоматична артикулация.

През последните години Caterpillar се фокусира върху намаляването на умората на оператора чрез подобрен комфорт на седалката, зрително поле, отопление и климатизация и системи за управление. Кабината на оператора може да бъде оборудвана с радио, Bluetooth, зарядно за телефон и други джаджи. Всичко това е създадено, за да улесни максимално работата на оператора и да му създаде комфортни условия на работа.

Ползи

И така, защо трябва да гледате грейдерите на Cat? Ето някои от основните характеристики на последната им серия M:

 • Апаратите от този тип имат двигатели с мощност от 129 и 387 kW, добра ергономичност и управление.
 • Cross Slope ви дава повече прецизност и контрол над грейдера и позволява на операторите да оценяват по-бързо. Тя ви позволява да контролирате страничния наклон на повърхността.
 • Моделите от тази серия са способни да открият отскок на острието и да се стабилизират бързо.
 • Удобните контроли осигуряват по-добра производителност и помагат за намаляване на умората на оператора.
 • Усъвършенстваният контрол на джойстика ви дава пълен контрол над вашия грейдер. Превключването, завъртането, регулирането на острието, хидравличното управление и много други се извършват от един интерфейс.
Недостатъци:
 • Няма значими.

John Deere грейдери

Снимка 3: мотогрейдер John Deere Грейдер772GP

Въпреки че американската марка John Deere доминира на селскостопанския пазар, те също са високо ценени на пазара на строителна техника. John Deere пусна своите първокласници през 1967 г., известният JD-570, първият съчленен грейдер в света. Оттогава компанията активно се развива и въвежда иновации в производството. В момента производителят предлага над 15 различни модела мотогрейдери, включително 620G, 622G, 670G, 672G и 770G - това са най-добрите и най-популярните модели от тази линия. Много от тях се използват при поддръжката на черни пътища и на руски строителни обекти.

John Deere Грейдер 772GP

20-тонният моторен грейдер Deere 772GP има не само огромни 275 конски сили и въртящ момент за преместване на големи количества земя, но и голяма прецизност при асфалтиране. Този модел има висококачествена автоматизация с автоматично накланяне и автоматично артикулиране, което улеснява по-малко опитни оператори и по-опитни оператори да се фокусират повече върху работата и ефективността.

Ползи

Няколко основни характеристики на серията G:

 • Благодарение на системата Grade Pro, операторът може самостоятелно да избере метода за управление. Използвайте джойстика на волана или волана директно, ако предпочитате.
 • Автоматичните контроли на ножовете (напр. Напречен наклон, контрол на наклона и връщане в права посока) значително увеличават производителността и намаляват времето.
 • Автогрейдерите John Deere имат най-плавните превключващи трансмисии на пазара днес. Благодарение на това операторите практически не се уморяват на работа, което също значително увеличава производителността.
Недостатъци:
 • Няма значими.

Комацу

Снимка 4: Автогрейдер Komatsu GD655-7

Komatsu е японска мултинационална корпорация и вторият по големина производител на строителна техника в света. Първите грейдери на Komatsu се появяват в началото на 50-те години заедно с хидравлични багери и самосвали. Популярността им нараства бързо, тъй като грейдерите, пристигнали в Аржентина през 1955 г., стават първите строителни продукти на Komatsu, които се изнасят.

Komatsu - GD655-7

Най-новият мотогрейдер на Komatsu, 17,3-тонният GD655-7, разполага с шестоъгълна кабина за повишена видимост. Зрителното поле на кабината има по-тясна централна част и след това две големи прозрачни врати отстрани, през които операторът може да види неподвижни предмети, които да ги заобиколят, като например пиедестали или бордюри.

Komatsu също така е добавил електронно управление към устройството, което е разположено отзад в по-удобно положение за оператора. Компанията също така е разделила 10-секционните хидравлични контролни клапани на две пет-клапанни секции за още по-голяма видимост. Комплектът за управление на машината за GD655-7 включва и новия среден монитор Topcon GX55.

Ползи

Основни характеристики на серията Komatsu GD:

 • Трансмисията осигурява високо натоварване, превключване в движение, както и прецизно управление и автоматично превключване при по-високи обхвати на скоростта.
 • Подобрената хидравлична система осигурява намалена загуба на налягане.
 • Зареждането с гориво на земята осигурява по-бързо зареждане с гориво.
 • Ниско ниво на шум за по-удобно използване.
Недостатъци:
 • Няма значими.

Volvo

Volvo беше една от последните, които излязоха на пазара на грейдери. Първият автогрейдер, произведен от тази компания, датира от 2001 година. Въпреки това, Volvo има богата история в бизнеса със строителна техника и през 1997 г. придобива Champion, една от най-старите компании за строителна техника, създадена през 1875 година. Днес Volvo предлага най-широката гама мотогрейдери, задвижвани от мощния двигател на Volvo за максимална производителност, лекота на използване и комфорт на оператора.

Volvo Construction G-900

Снимка 5: Автогрейдер VOLVO G-946c

Автоматичните грейдери от семейството Volvo Construction G-900 са много популярни на руския пазар. Включва четири машини с двигател D7 и три машини с двигател D9. Тези устройства се отличават с най-висока производителност, отлична ергономичност и гъвкава система за управление. По-конкретно, гамата G включва модели с тандем задвижване: G-930, G-940, G-960, G-970, G-990 и тежко задвижване на всички колела G-946 и G-976. Горните устройства отговарят на всички настоящи европейски стандарти за емисии и шум. Използваните в тази линия двигатели D-7 и D-9 са изключително икономични и с ниски емисии (този параметър съответства на европейския стандарт III етап).

Снимка 6: Автогрейдер VOLVO G-976

Семейството G900 използва най-съвременната интелигентна технология за управление на мощността на двигателя. Това пряко влияе върху производителността на устройството и в пъти увеличава показателя за ефективност. Има различни видове трансмисии от Volvo, по-специално има осем и единадесетстепенни трансмисии

Ползи: ё

Основни предимства на машините Volvo:

 • Моделите имат висока издръжливост и са предназначени за продължителна експлоатация.
 • Ключовите компоненти на системата за задвижване на четирите колела на грейдерите на Volvo са 2 аксиални бутални помпи с променлив обем, които задвижват двигателите на колелата.
 • Можете самостоятелно да регулирате производителността на помпите, като изберете подходящите режими на работа. Това позволява на потребителя да разпредели прецизно мощността към колелата.
 • Системата не се нуждае от клапан с делител на потока; тя автоматично разпределя енергия от помпи към двигатели, практически без загуба на мощност.
 • Операторите, които обичат класическия контрол, могат да изберат модела на лоста, напредналите потребители могат да използват джойстика.
 • Патентованата от Volvo система за контрол на хардуера Contronics съхранява всички данни за работата на всеки отделен механизъм на модела. Ако възникне проблем, това ще ви позволи бързо да определите какъв е проблемът.
Недостатъци:
 • Няма значими.

Китайски марки

Китайските продукти за 2020 г. не са много по-ниски по качество от големите световни марки. Много производители възприемат усъвършенствани технологии толкова бързо, колкото и най-добрите корпорации, но средната цена на крайния продукт от Китай може да бъде значително по-ниска от тази на Volvo или Komatsu. Не би трябвало да е изненадващо, че повече от половината внесени грейдери в Русия са произведени от китайски марки. Повечето от тях са представени от марката XCMG - добре познат производител от Xuzhou, който в Русия и в самия Китай е безспорният лидер на пазара на автогрейдери, въпреки че продуктите й все още отстъпват на водещите световни компании.

XCMG

Снимка 7: Автогрейдер XCMG GR-135

Лек мотогрейдер GR-135, модели от среден клас GR-165, GR-180 и GR-215 с хидромеханична трансмисия са оборудвани с двигатели KHP Cummins, оси Xuzhou Meritor (китайско-американски) и китайски скоростни кутии. Този продукт има сравнително опростен, не претъпкан с електроника дизайн с лост. Има и задвижване на четирите колела за земни работи - моделът GR-215A, който е придобил известна популярност в постсъветските страни (най-вече защото се продава на цена 2 пъти по-ниска в сравнение с топ грейдерите от висок клас), но не и без недостатъците си.

Снимка 8: Автогрейдер XCMG GR-215A

Има и други китайски производители, които произвеждат евтини и висококачествени самоходни превозни средства. Сред добре познатите в ОНД могат да се разграничат Liugong и Tiangong. Те се използват редовно на руските строителни обекти за окончателно планиране на обекта.

Руски производители

Пазарът на грейдери е един от малкото пазари за специално оборудване, на който най-добрите производители от Русия успешно се конкурират с чуждестранните. Въпреки че по отношение на обема и функционалността на продуктите руските компании не отговарят на такива гиганти като Caterpillar или Komatsu, те все още имат какво да предложат на потребителя. Тук можем да изтъкнем компанията RM-Terex, която обединява няколко машиностроителни предприятия, като Bryansk Arsenal или ChSDM. Благодарение на сътрудничеството с Terex Corporation - международна компания за производство на индустриално оборудване, RM-Terex успешно излиза на световния пазар.

Най-известната серия на компанията - GS, включва седем модела. Бюджетните са оборудвани с механична трансмисия - например моделът D3-98 има карданно задвижване на предния мост. Това обаче не пречи да бъде популярен сред руските потребители и с високо качество (по мнение на купувачите).

По-модерната серия TG включва разработки от партньори от Terex Corporation. Машините от тази линия са пълни с електроника и имат по-добри компоненти. Той включва следните модели (класификация на мощността):

 • TG-140 (тегло 15100 килограма, мощност 170 конски сили, ширина на острието 3,6 метра)
 • TG-180 (тегло 17 900 кг, мощност 200 к.с., ширина на острието 4,2 метра)
 • TG-200 (тегло 18 700 килограма, мощност 250 к.с., ширина на острието 4,2 метра)
 • TG-250 (тегло 22 800 килограма, мощност 250 к.с., ширина на острието 4,8 метра).

Снимка 9: Автогрейдер Terex TG-140

Всички продукти са с хидромеханични двигатели Cummins или Deutz. трансмисия с автоматична скоростна кутия ZF, балансираща талига NAF с диференциал с ограничено приплъзване с противоплъзгаща защита.

DM-14 е автоматичен грейдер от среден клас, произведен от завод "Пътни машини" в Рибинск. Въпреки че основният фокус на компанията е производството на пътни валяци и товарачи, мотогрейдерите за градиране на площи и за изравняване на повърхности от гамата DM-14 се отличават с прост и висококачествен дизайн на изненадващо лоялна цена.

 

Фигура: 10: Автогрейдер Terex DM-14

Автогрейдерът е оборудван със система против приплъзване, хидромеханична трансмисия и шарнирна рамка. Антивибрационната защита на кабината е добре разработена. Принципът на работа на грейдера не се различава от вече дадения.Машината използва двигател YaMZ-236M2 или Cummins 6VTA5.9 и има аксесоари за склонове.

Заключение

Невъзможно е да се каже със сигурност кои фирмени грейдери са по-добри. Този преглед предоставя само повърхностни съвети и препоръки, без да се отчита колко струва всеки модел, какви технически параметри и какво да се търси при избора. Конкретната цена ще зависи от необходимите параметри на оборудването.

Компютри

Спорт

красота