Съдържание

 1. Симптоми
 2. Какво да правим с паническа атака
 3. Лечение
 4. Успокоителни
 5. Анксиолитици
 6. Антидепресанти

Рейтинг на най-добрите лекарства за панически атаки за 2020 г.

Рейтинг на най-добрите лекарства за панически атаки за 2020 г.

Паническата атака е внезапна атака на неконтролируем страх или безпокойство, придружена от соматични или когнитивни симптоми (загуба на паметта, забрава). Възможно е рязко повишаване на кръвното налягане, световъртеж, гадене. Атаката се развива бързо, в рамките на 10 минути, но също така бързо преминава.

Важно! Паническите атаки сами по себе си не са болест, но ако се повтарят многократно, може сериозно да се намали качеството на живот. Те също могат да сигнализират за наличие на сериозни заболявания на нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната системи.

Лечението, включително лекарства, се предписва от лекар. Но си струва да знаете какви извънборсови лекарства могат да се приемат, за да се премахнат неприятните симптоми.

Симптоми

Неконтролируемото състояние на страх и паника може да бъде свързано с всяка тревожна ситуация (например при човек, който се страхува от насекоми, атака може да се случи при вида на паяк), със съществуващи соматични заболявания или може да възникне спонтанно, без особена причина. По правило честите пристъпи на паника са характерни за хора с тежка депресия, сърдечно-съдови заболявания и вегетативно-съдова дистония.

Струва си да се отбележи, че чувството на страх може да възникне при нормални обстоятелства, в позната среда, например у дома, на разходка или в микробус, в който човек пътува всеки ден до работа.

Първичната симптоматика на паническата атака е подобна на инфаркт (повишено кръвно налягане, повишена сърдечна честота). Ето защо диагностиката на паническите състояния е трудна (атаката продължава средно 10 минути).

Основният симптом е бързото развитие на атака. Усещането за безпокойство, дискомфорт много бързо се превръща в интензивен страх, паника. След няколко минути се появява силен пулс, затруднява се дишането (усещане за бучка в гърлото или задушаване). Може също да получите повишено изпотяване, изтръпване на крайниците. Има силни световъртежи, до леко главоболие, треперене на ръцете.

Хората, които за първи път се сблъскват с паническа атака, изпитват страх от смъртта.

Какво се случва по време на атака

Ако разгледаме паническата атака от гледна точка на физиологията, тогава атаката се развива по следния начин: силната тревожност активира производството на хормона кортизол в надбъбречните жлези, след това настъпва вазоконстрикция, което означава, че притока на кръв се увеличава (повишено кръвно налягане, силно сърцебиене). По същата причина са възможни коремни спазми, придружени от силна болка. В резултат на тахикардия, задух, усещане за "задушаване" (човек не може да диша напълно) или липса на въздух.

Какво да правим с паническа атака

Атаката може да бъде изненадана по всяко време. В този случай основното е да се опитате да се разсеете. За да се отървете от страха, можете да се разхождате из стаята, да включвате телевизора, да стискате и разтваряте длани - за да се занимавате с най-простите действия. Някои лекари съветват мислено да преброяват броя на вдишванията и издишванията или да решават прости проблеми в ума си.

Ако атаките се случват често, винаги носете със себе си бутилка вода. По правило няколко глътки вода помагат да се успокоите малко и да оцените адекватно ситуацията.

Дишането трябва да се споменава отделно. По време на паническа атака пулсът се увеличава, причинявайки още повече страх, така че първото нещо, което трябва да направите, е да нормализирате дишането си. За целта си струва да се научите как да дишате с ритъм - бройте до 4 на дъх, задръжте дъха си (също бройте до 4), издишайте бавно.

Роднините също могат да помогнат на човек в състояние на паническа атака - вземете ръка, попитайте за всякакви дребни неща. Основното нещо е да говорите със спокоен и уверен глас. Ако в къщата има някакви успокоителни (дори тинктура от валериана е подходяща), можете да ги дадете на пациента.

Към кой лекар да се обърнете

Хората, които поне веднъж са преживели панически атаки, започват да се страхуват от рецидиви на атаки, особено когато атаките на тревожност или страх започват внезапно, без видима причина. При много пациенти, склонни към чести припадъци, с течение на времето има усещане, че те полудяват или поне имат сериозни психични разстройства. Следователно въпросът как да се отървете от припадъци далеч не е празен.

Точната причина за паническите атаки е неизвестна. Честотата на атаките може да бъде повлияна от проблеми с ендокринната, сърдечно-съдовата системи. По правило хората с катастрофален тип мислене, които са склонни да драматизират най-малките събития, са по-склонни да бъдат обект на панически атаки. А също и хора с повишена емоционална чувствителност или изпитват постоянен емоционален дискомфорт. В този случай тласъкът за възникване на панически атаки може да бъде преумора, стрес или просто говорене с повишен глас.

За да разрешите проблема веднъж завинаги, трябва да посетите лекар. На първо място - на невролог. След преглед и събиране на анамнеза, специалистът ще изключи заболявания с подобни симптоми и ако диагнозата бъде потвърдена, той ще предпише лекарства (в някои случаи лекарства с рецепта).

Втората стъпка е да посетите психотерапевт. Вашият лекар може да ви помогне да разберете основната причина за вашите страхове. Възможно е припадъците да са свързани с някакъв вид психологическа травма (и претърпена в ранна детска възраст), които напомнят за себе си по този начин. В този случай сесиите с психотерапевт, допълнени с медикаментозна терапия, дават добри резултати, помагат да се отървете от паническите атаки.

Лечение

Лекарствата могат да се предписват само от лекар. Лекарствата за лечение на панически атаки са разделени на 3 основни групи:

 • успокоителни;
 • анксиолитици (транквиланти);
 • антидепресанти.

В зависимост от групата, лекарствата имат ефект върху нервната и съдовата система. По този начин антидепресантите и успокоителните помагат за възстановяване на нервната система, облекчават безпокойството и неутрализират ефектите от психоемоционалния стрес. Антипсихотиците потискат агресията, намаляват психомоторната възбуда и се предписват при психични разстройства.

Успокоителни

Ефективен при първите прояви на панически атаки. Такива лекарства имат лек седативен ефект, подобряват съня и помагат да се отървете от безпокойството. Друг плюс е, че повечето успокоителни съдържат естествени билкови съставки. Можете да ги закупите в аптеката, без рецепта.

Валемидин

Валемидин е комбинирано успокоително. Като част от тинктурата от майчинка, глог, валериана и мента, както и димедрол в малка доза (0,025 g на 25 ml от лекарството). Има седативен и спазмолитичен ефект.

Използва се за елиминиране на симптомите на паническа атака (облекчаване на чувството за безпокойство, страх), нормализиране на съня при безсъние. За стабилизиране на емоционалното състояние са възможни еднократна среща и среща на курса.
Форма на освобождаване - капки, жълтеникави или кафяви на цвят с характерна миризма.

Противопоказан при сърдечна недостатъчност (в остър и хроничен стадий), бременност и по време на кърмене.

При чести пристъпи на паника, Valemidin, подобно на други успокоителни, няма да се справи, но се предписва като допълнително средство при комплексно лечение.

Валемидин
Предимства:
 • облекчава чувството на безпокойство, страх;
 • нормализира съня при безсъние.
Недостатъци:
 • не лекува, предписва се като адювант.

Персен

Препарат с естествен състав. Активните съставки са сухи екстракти от маточина, валериана и мента. Има подчертан седативен, умерен спазмолитичен и хипнотичен ефект.

Важно! Укрепва ефекта на болкоуспокояващите, успокоителните, както и лекарствата, които потискат централната нервна система, когато се използват заедно, се налага корекция на дозата.

Показан е при раздразнителност, нервност, нарушения на съня. Облекчава безпокойството, помага за предотвратяване на панически атаки в началния етап. Продава се без рецепта, предлага се под формата на таблетки и капки.

Когато се приема редовно, като монотерапия, той е в състояние да спре атаката в началния етап. Това се потвърждава от отзивите на клиентите.

Предписва се като профилактично средство и в комбинация с лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Персен
Предимства:
 • е в състояние да спре атака в началния етап;
 • облекчава чувството на безпокойство, помага за предотвратяване на панически атаки в началния етап.
Недостатъци:
 • не е намерен.

Ново-пасит

Novo-passit е успокоително на основата на билкови екстракти, допълнено с гвайфенезин (анксиолитик, намалява тревожността, страха, емоционалния стрес). Показан е при неврастения, раздразнителност, висок емоционален стрес, прояви на обсесивни състояния.
Форма за освобождаване - таблетки, сироп.

При чести атаки Novopassit няма да помогне, но може да се използва в комплексна терапия в комбинация с лекарства, отпускани по лекарско предписание. Тъй като лекарството подобрява ефекта на успокоителните, съвместното приложение е възможно само след консултация с лекар (той също ще избере оптималната доза).

Противопоказания: алергия към компоненти, миастения гравис, бременност, кърмене.
Лекарството се продава без рецепта и е ефективно в началния етап на пристъп (Novopassit сироп действа по-бързо). Може да се използва и като профилактика.

Ново-пасит
Предимства:
 • лекарството се продава без рецепта;
 • ефективно в началния етап на атака.
Недостатъци:
 • има противопоказания.

Анксиолитици

Те се използват за диагностицирани психични разстройства, продават се в аптеките само по предписание на лекар. Дозировката и режимът на дозиране се подбират индивидуално, в зависимост от симптомите.

Анксиолитиците са ефективни, бързо спират атаките, намаляват честотата на прояви на панически атаки, потискащи централната нервна система, като същевременно премахват безпокойството и раздразнителността. Средно положителният ефект се постига в рамките на няколко дни след приложението.

От значителните недостатъци - голям брой странични ефекти, включително тези, свързани с нарушена концентрация. При продължителна употреба е възможна зависимост, като резултат - симптоми на отнемане след отнемане.

Феназепам

Лекарството с рецепта от серията бензодиазепини има седативно, хипнотично, антиконвулсивно действие. Той се използва активно за лечение на състояния, придружени от повишена тревожност, неврози и пристъпи на паника.

Ефективността е доказана както от самите пациенти, така и от специалисти. Но си струва да се помни, че феназепам е сериозно лекарство, което има противопоказания и широк спектър от странични ефекти.Не се препоръчва продължително лечение, тъй като лекарството причинява физическа зависимост (ако бъде отменено, състоянието може да се влоши).
Таблетките се приемат при първите симптоми на паническа атака, в дози, препоръчани от лекуващия лекар.

Феназепам
Предимства:
 • ефективен;
 • достъпна цена.
Недостатъци:
 • има противопоказания и широк спектър от странични ефекти;
 • причинява физическа зависимост.

Атаракс

Използва се за лечение на състояния на тревожност, придружени от пристъпи на паника. Има седативен, анестетичен и спазмолитичен ефект, подобрява качеството и продължителността на нощния сън (намалява броя на събужданията, премахва чувството на страх и неразумно безпокойство).

Лекарството влияе върху концентрацията на вниманието, скоростта на психомоторните реакции, поради което се препоръчва да приемате хапчетата вечер, преди лягане.

Отзивите за Atarax са предимно положителни. Хората отбелязват значително подобрение в състоянието си, намаляване на броя на паническите атаки, подобряване на качеството на съня, намаляване на тревожността и нормализиране на емоционалния фон (намаляване на раздразнителността).

Таблетките се продават само по лекарско предписание, дозировката се предписва от лекуващия лекар (превишаването на дозата е нежелателно - вероятно е рискът от странични ефекти).

Атаракс
Предимства:
 • намаляване на броя на паническите атаки;
 • подобрено качество на съня;
 • намаляване на тревожността;
 • нормализиране на емоционалния фон.
Недостатъци:
 • продава се само по рецепта.

Афобазол

Едно от най-често предписваните лекарства. Ефективността на лечението се дължи на анксиолитичния (премахва безпокойството, лошите чувства, подозрителност, сълзливост) и лекия стимулиращ ефект на Afobazol. Елиминира симптомите на соматична тревожност - дихателна, сърдечно-съдова (нормализира ритъма), както и раздразнителност.

Използва се за лечение на леки и умерени неврози, пристъпи на паника в началния етап, нормализира емоционалния фон, премахва симптомите на депресивни състояния.

Не води до пристрастяване и няма странични ефекти. При отмяна няма синдром на отнемане. Траен резултат се постига след прием на курса, средно за 5-7 дни (максималният ефект настъпва на 14-ия ден). Друг плюс е липсата на негативни реакции през първите дни от приема.

Afobazole е одобрен за безплатна продажба - не се изисква рецепта. Но не трябва да го предписвате сами; по-добре е предварително да се консултирате с лекар.

Афобазол
Предимства:
 • спомага за подобряване на паметта и концентрацията;
 • разрешена за свободна продажба.
Недостатъци:
 • не е открит.

Грандаксин

Лекарство с умерен анксиолитичен, изразен седативен ефект. Не причинява сънливост, подобрява паметта и вниманието, не причинява пристрастяване дори след продължителна употреба. Предписва се за облекчаване на безпокойството, с повишено вътрешно напрежение и раздразнителност. Продава се по рецепта.
Грандаксин може да се използва еднократно - за спиране на пристъп, клиничният ефект настъпва в рамките на половин час след приложението, както и курсове или с цел профилактика.

Лекарството е високо оценено от лекари и пациенти. Дозировката и продължителността на курса на лечение се предписват от специалист.

Грандаксин
Предимства:
 • спечели високи оценки от лекари и пациенти;
 • клиничният ефект настъпва в рамките на половин час след приложението.
Недостатъци:
 • не е открит.

Антидепресанти

Антидепресантите, въпреки името си, се използват не само за лечение на депресивни състояния, но и за намаляване на честотата на паническите атаки. Намалява тревожността, нормализира емоционалния фон.
Като правило антидепресантите се приемат на курс. Първите дни от приема могат да бъдат придружени от влошаване на състоянието, клиничният ефект се постига след 2-3 седмици от приема. След курс на приложение, 80% от пациентите изпитват намаляване на честотата на атаките или пълното им изчезване.

Амитриптилин

Той принадлежи към групата на антидепресантите, има слаб аналгетичен, антиаритмичен ефект. Ефективността се потвърждава както от лекари, така и от пациенти.В някои случаи амитриптилинът превъзхожда подобни лекарства от ново поколение. Различава се на повече от достъпна цена.

Форма на освобождаване - таблетки, инжекция. Последният вариант е оптимален за спешна помощ. Отпуска се по лекарско предписание, изисква спазване на предписаната доза.

Странични ефекти - сънливост и слабост, повишено излагане на етанол, така че е по-добре да откажете да пиете алкохол по време на периода на лечение.

Амитриптилин
Предимства:
 • ефективността се потвърждава както от лекари, така и от пациенти.
Недостатъци:
 • сънливост и слабост;
 • повишена експозиция на етанол.

Азафен

Има лек ефект, подходящ за лечение на леки до умерени неврози. Що се отнася до паническите атаки, лекарството е ефективно при редки (единични) атаки. Не причинява сънливост, не намалява активността. Подходящ за дневна употреба.

Малко са страничните ефекти - алергични реакции към компоненти, бременност и кърмене. Прегледите са противоречиви, но в повечето случаи пациентите забелязват подобрение в състоянието си.

Дневната доза се предписва от лекаря, в зависимост от симптомите. Препоръчва се стриктно да се следват препоръките за прием, като не се превишава дозата, препоръчана от специалист. Не можете да купите хапчета в аптека без рецепта.

Азафен
Предимства:
 • има малко странични ефекти;
 • меко действие;
 • подходящ за лечение на неврози.
Недостатъци:
 • Не можете да купувате без рецепта.

Есциталопрам

Активната съставка е есциталопрам. Лекарството е показано при депресивни състояния с различна тежест, неврологични нарушения и повишена раздразнителност. За да се избегне увеличаване на симптомите, се препоръчва да започнете да приемате с минималните дози, с постепенно увеличаване.

Лекарството има редица нежелани реакции от страна на централната нервна система, репродуктивната система (намалено либидо), сърдечно-съдовата (повишена сърдечна честота), сетивните органи (промяна във вкуса).

Въпреки големия списък от странични ефекти и противопоказания, лекарството се счита за едно от най-добрите, плюс достъпна цена (в сравнение с аналози, базирани на същото активно вещество).

Продуктът се отпуска по лекарско предписание и изисква стриктно спазване на дозата, предписана от лекаря.

Есциталопрам
Предимства:
 • достъпна цена;
 • ефективно.
Недостатъци:
 • отпуска се по лекарско предписание.

Преди да купите това или онова лекарство, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Оценката е предоставена само с информационна цел.

Компютри

Спорт

красота