Съдържание

 1. Най-добрите училища в Новосибирск през 2020 г.

Рейтинг на най-добрите училища в Новосибирск през 2020 г.

Рейтинг на най-добрите училища в Новосибирск през 2020 г.

Според рейтинговата агенция RAEX-Analytica (RAEX), която разследва приемането на възпитаници във водещи висши учебни заведения на Руската федерация, има данни за над 16 хиляди училища. Въз основа на ексклузивна информация е съставен списък с 300 най-добри средни образователни институции в страната.

Критериите за подбор бяха разликите в трудността при записване в университети и основата за прием. Рейтингът се влияе и от резултатите от държавните изпити и всеруските олимпиади.

Списъците се класират според абсолютния брой завършили, получили почетното право да учат във водещи университети. Освен това 2020 г. е знаменател в това, че за първи път в рамките на подобно проучване се появиха училища, които станаха лидери в своите региони.

Най-добрите училища в Новосибирск през 2020 г.

Има няколко училища в Новосибирск в първите двадесет:

 1. SUNC (Специализиран образователен и научен център).
 2. Инженерен лицей на НСТУ.
 3. Гимназия №6 "Хермелин".
 4. Гимназия номер 1.
 5. Лицей номер 130.
 6. Гимназия No 3 в Академгородок.
 7. Лицей No 22 (най-старото от училищата) „Надежда на Сибир“.

Същите образователни институции са включени в първите сто от най-добрите училища в Русия, които произвеждат конкурентоспособни ученици. Тук са включени следните лица: SSC NSU (на 13 място), Лицей No 130 (на 38 място), гимназия No 3 (на 86 място).

Специализиран образователен и научен център на НСУ

Лидерът сред образователните институции, където можете да получите средно образование, се счита за SSC ​​NSU FMS. Принадлежи към четирите световноизвестни руски специализирани учебни центъра. Тук учат даровити деца. Студентите получават добро образование по хуманитарни и природни науки.

Физико-математическата гимназия се приема след 8, 9 и 10 клас. Учениците се записват в класове от 20 - 25 души. Всеки клас е разделен на подгрупи, това улеснява работата на учителите, можете да работите с всеки ученик поотделно по време на практически занятия.

В учебния център обучението се провежда в три области:

 • физически и математически;
 • химически и биологични;
 • инженерство

Методиката на преподаване се основава на университетската система. Децата слушат лекционен курс, съчетан с практически семинари, благодарение на тази система студентите свикват с това, което ги очаква в университета. Това улеснява адаптацията след дипломирането.

Натоварването е разпределено в рамките на шестдневна работна седмица. Графикът на работа е структуриран така, че през първата половина на деня да падат 3 двойки.

Втората част от деня е посветена на специални курсове по основните дисциплини: физика, математика, биология, химия, чужди езици и др. Всеки студент е длъжен да посещава един хуманитарен и един специален курс по естествени науки. Преподаването се провежда от висококвалифициран персонал, който включва учени от НСУ и Руската академия на науките, повече от половината от тях имат различни степени и звания.

Учебната година е разделена на два семестъра, след което студентите полагат устни и писмени изпити по специалности.Есенните и пролетните празници традиционно продължават 5 дни, както и навсякъде, продължителността на зимните празници е 21 дни след края на първия семестър.

Сградата на образователната институция се намира на територията на кампуса на Новосибирския държавен университет.

Всички физически състезатели, включително жителите на Новосибирск и Академгородок, трябва да живеят в интернат през цялата учебна година. Това позволява на учениците да се потопят по-добре в учебния процес. След уроци учениците си правят домашните заедно, усвояват уменията за самостоятелно обучение. Комфортните общежития на SSC ​​NSU са на разположение на fmshat. Отделни стаи са предназначени за 2-3 човека. Има една баня на блок от 2 стаи. Има Wi-Fi, пералня, душове. От хостела до училището можете да преминете през подземен проход. За да влязат в SSC NSU, кандидатите преминават задължителен курс на обучение в лятното училище с продължителност 3 седмици.

Таксите за обучение не се начисляват. Родителите трябва да заплатят разходите за интерната.
Има възможност да платите майчиния капитал като плащане.

Предимства:
 • силен учителски персонал;
 • вашето общежитие;
 • обучение в лятно училище преди прием;
 • адаптация към обучение в университета от училище.
Недостатъци:
 • необходимостта да се живее в интернат почти през цялата година (с изключение на ваканциите);
 • такса за качване.

Инженерен лицей на НСТУ

Датата на откриване на Инженерния лицей на NSTU е август 1996 г.

Има добра основа за многостранното развитие на учениците, опитни учители помагат да се овладеят уменията за самостоятелна работа и изследователска дейност. Приемат се деца от 1 до 11 клас.

Има две основни профилни области: икономическа и физическа и математическа. Дава се възможност да се изберат специализирани и незадължителни курсове, като се вземат предвид способностите и интересите на всяко дете. Субекти на профила:

 • математика;
 • физика;
 • икономика.

Висококвалифицираният преподавателски състав на Лицея ви позволява да поддържате преподаването на високо ниво. Много от тях са служители на отдели на NSTU. Има доктори и кандидати на науките, учители от най-висока категория, 4 души са победители в националния проект „Образование“, седем души са били учители от фонд „Династия“, трима са били „Отлични ученици по физическа култура“.

За изключителни постижения на лицеисти в областта на международните образователни постижения PISA-2003, екипът беше отличен с висока награда: Почетен грамота на Руската академия за образование. През 2009 г. училището беше признато за най-доброто в Новосибирск.

Адрес на лицея: Новосибирск, улица Виставочная, къща 36.

Предимства:
 • висока квалификация на учителите;
 • разнообразие от незадължителни курсове.
Недостатъци:
 • няма отзиви.

Образователен център "Хермелин"

Гимназията обучава деца от детска градина до завършване, от 3 до 18 години. Млад, активен, целенасочен екип осигурява качествено образование. Завършилите имат добра перспектива и търсене. Най-добрите учители преподават в един от най-обещаващите образователни центрове, разположени в Новосибирския Академородок.

Адресът на гимназия номер 6 ("Хермелин"):
Новосибирск, ул. Вяземская, 4, ул. Поле, 5.

Тази гимназия е за деца, които наистина искат да учат. Изборът се основава на резултатите от интервюто. След като завършват ЕК „Ермелин“, възпитаниците постъпват в онези университети, за които са мечтали и са се подготвили, а не къде ще поемат. Има кръгове, студия, секции. Провеждат се олимпиади, събития, спортни състезания. Малки деца измежду аспирантите и техните собствени възпитаници участват в образователния процес, преподават избираеми дисциплини и различни извън училища.

Предимства:
 • опитен педагогически екип;
 • кръгове, студия, секции по интереси;
 • обучение на деца от детска градина;
Недостатъци:
 • няма отзиви.

Гимназия №1

Червено авеню, 48, Новосибирск

Историята на гимназия No1 (бивше училище 42) започва през есента на 1936 година. След Великата отечествена война в училището е открита Малката медицинска академия.В началото на деветдесетте години училище номер 42 е преименувано на гимназия. През 1997 г. беше въведена в експлоатация нова сграда с модерна актова зала и стаи за кръжочни класове, библиотека и читалня.
Първата гимназия е отлична образователна институция със силни учители. Тук децата винаги са заети, а територията е добре поддържана. Спортното игрище винаги е претъпкано. Голям избор на секции и извънкласни дейности.

Предимства:
 • опитен преподавателски персонал;
 • разнообразни клубни и извънкласни дейности;
 • модерна сграда с просторен интериор.
Недостатъци:
 • липса на паркинг.

Лицей номер 130

ул. Учени, 10, район Совецкий, микрорайон Академгородок, Новосибирск

Година на основаване на Лицея на името на Лаврентиев -1959. След това в Новосибирск Академогородок е открито средно училище, на което е присвоен номер 126. Скоро то е заменено от сегашното.
От 1962 г. обучението по някои предмети в училището започва на английски език. Но тази практика не беше увенчана с успех, по-голямата част от учениците не можаха да се справят с паралелното запаметяване на материалите и английския речник. Процесът на обучение е преведен на руски и през пролетта на 1963 г. остава единственият предмет с преподаване на английски език - това е британската литература. През 1964 г. е въведен предметът „Основи на научно-техническия превод“.
С развитието на компютърните технологии стана необходимо да се промени училищната програма, през 1967 г. се появиха първите уроци по програмиране. Първоначално децата посещаваха компютърния център на Академията на науките на СССР за класове, откриването през 1975 г. в училището на компютърен клас, оборудван с телетип за комуникация с електронни компютри, разположени в Изчислителния център на Академията на науките на СССР, беше голямо постижение в областта на образованието.
Тук се състоя откриването на първите експериментални класове в Съветския съюз за различни профили и това беше през 1968 година. През 1997 г. не без помощта на Фондация Сорос се появи интернет клас; това е първородният в Новосибирск и региона.
Присвояването на почетното име на академик М. А. Лаврентьев през 2001 г. и година по-късно статутът на Лицея допълнително повишава рейтинга и престижа.
Много родители се стремят да изпратят своите талантливи деца в Лицея, който се превърна в основно училище за РАН (Руската академия на науките).
Персоналът на Лицей № 130 бе награден с почетна грамота от кмета на Новосибирск Анатолий Локот за трудовите им успехи.
За прием в лицея родителите оставят заявление по установената форма за прием. Индивидуалният подбор при записване или преместване на деца в специализирани класове се извършва по предписания начин въз основа на резултатите от интервюто.
Образователни нива:

 • общ;
 • основни общи;
 • средно общо (пълно).

Период на проучване:

 • за начален етап е 4 години;
 • за основно общо образование - 5 години;
 • за получаване на документ за средно общо образование - 2 години.

Броят на завършилите училище за период от половин век (1967 - 2020) със златни и сребърни медали - 252 ученици.
По време на летните ваканции учениците могат да се отпуснат и да участват в сериозни проекти, изпълнявани в Лицея. Един пример: ИТ компания "Data East" обучава младото поколение в геоинформационните технологии. Тази работа включва карти, приложения, събиране и анализ на данни. Учениците правят програмиране, създават цифрови карти за туристи. Работата в екип е основната силна страна. Запознаването с професии ви позволява да направите избор на бъдещите си професии още на този етап. По време на такива проекти трябва да изучавате техническа литература, да търсите допълнителна информация. На практика времето е много по-интересно и процесът е по-познавателен от простото изучаване на теорията.

Предимства:
 • опитни учители;
 • добро техническо оборудване;
 • възможност за участие в различни проекти през лятото;
 • висок рейтинг.
Недостатъци:
 • двусменен режим на обучение.

Гимназия №3 Академгородок

Третата гимназия на Академгородок с право се счита за една от елитните образователни институции в града, тъй като 98% от завършилите постъпват във висши учебни заведения, повече от 60% стават студенти на престижния НСУ, много кандидати имат успех в Москва и Санкт Петербург. Гимназията заема подобаващото си място в списъка на 500-те най-добри училища в Руската федерация.

Тук има високо ниво на образование, но и благоприятна атмосфера. В света няма уникални събития от този тип: те са едновременно „потапяне в епохата“ и проект „Училище за деца“.

В учебната програма на гимназията от началното училище се появяват предмети, свързани с логиката и информатиката, голямо внимание се отделя на природните науки, повече от половината от всички избираеми в учебната програма - по екология, химия, биология, география, астрономия, физика, математика. Благодарение на това се наблюдава стабилен растеж и мотивация на учениците за изучаване на природни дисциплини, формиране на индивидуалността на всеки ученик, професионално ориентиране на гимназисти.

Училището успешно си сътрудничи с бизнес компании: конкурсни програми на Siemens, срещи с успешни фигури и съвместни събития с Microsoft и Intel.

В гимназията работата по избор е добре организирана. На учениците се дава правото да избират посока за всеки вкус и с различни нива на обучение.

Отлични учители, преподаващи допълнителни уроци по програмиране. Училището заема високи места в олимпиадите по физика, математика и програмиране, от време на време гимназията стига до Общоруските олимпиади, като и там печели награди.

Училището има 1100 деца, въпреки че е проектирано само за 550 места. Катастрофалният недостиг на класни стаи принуждава училищната администрация да въвежда графика без прекъсване. Уроците започват в 8:30 ч. И завършват в 18:40 ч. Актовата зала е напълно комбинирана със стаята, където момчетата обядват. Сградата е много стара, построена е през 1958 година. Въпросът за необходимостта от разширение на училищната сграда витае вече над 20 години.

Изключително трудно е да се спазват всички образователни стандарти при такъв режим на работа.

Обявен е конкурс за най-добър дизайн на фасадата на бъдещата сграда, който ще се проведе сред градските архитекти. За гимназия No3 ще бъде построена нова сграда - модерно училище за 1100 места.

Предимства:
 • опитни учители;
 • уникални образователни методи;
 • висок рейтинг.
Недостатъци:
 • класове в две или дори три смени поради пренаселеността на училището.

"Надежда на Сибир"

Ул. Советская, 63, Новосибирск

През 2018 г. бюджетната институция „Лицей No 22„ Надежда на Сибир “отпразнува своята 115-годишнина.

Не напразно лицейът получи толкова обещаващо име: той е най-старата образователна институция в града. Историята му започва през 1903 година. От този момент в стените на училището са отгледани хиляди достойни възпитаници, представляващи Сибир в различни области на дейност, това е научната област, изкуство, политика, спорт и не само на руско ниво, но и на международната арена. На учениците се дава възможност да развият независимост до висока степен, самоусъвършенстване въз основа на вътрешния потенциал, присъщ на всеки човек. Един от основните елементи е демократизацията на учебния процес. Най-добрите отзиви могат да се видят на уебсайта на училището.

Тук се обучават бъдещи инженери, лекари, учени, децата участват във всякакви състезания, олимпиади и състезания. Създадени са всички условия за творческа дейност. Мотото на Лицея е, че сме голямо приятелско семейство. Всички сме талантливи. Ние сме ученици, учители и родители. И успехът очаква всички нас.

Предимства:
 • опитни учители;
 • почтена възраст с повече от век история;
 • Hi-tech;
 • отлични отзиви на сайтове;
 • висок рейтинг.
Недостатъци:
 • не.

Това е само малък списък с институции от образователната система на град Новосибирск. Списъкът на училищата, в които подрастващото поколение получава средно образование, е голям. Какво да търсите при избора на родители. Трябва ли да вземем за основа престижа на образователната институция или географското местоположение, близостта до дома? Изборът е твой.

 

Компютри

Спорт

красота