Стрипърът е специализиран инструмент, който се използва за отстраняване на изолация от тел. Можете да използвате обикновен нож за това, но ще отнеме много повече време за изпълнение на плана. Освен това не трябва да се изключва рискът от нараняване и повреда на кабела. Съблекалката се използва не само от професионални електротехници, но и от домашни майстори, които предпочитат да отстраняват проблемите с окабеляването сами. Трябва да се отбележи, че описаният диалектически инструмент няма нищо общо с кримпър. Последният се използва за кримпване на съединители.

Какво е стриптизьорка

Ако планирате да замените оборудването в разпределителното табло, да монтирате контакт или да удължите антена или телефонен кабел, тогава капитанът ще трябва да съблече краищата на кабела за последваща смяна на изолацията. За това става необходимо да използвате домашна или закупена стриптизьорка. Външно инструментът прилича на обикновени клещи. Той се превежда от английски като дърпач, който определя обхвата на неговата дейност. Преди това бяха използвани ръчно заточени устройства за оголване на кабела, но крайният резултат остави много да се желае.

Със собствените си ръце човек може да повреди вените или значително да намали диаметъра на кабела, което в крайна сметка го направи неефективен. Качеството на такова окабеляване остави много да се желае. С появата на стриптизьори на вътрешния пазар рискът от повреда на кабела беше сведен до минимум и процесът стана по-малко времеемък. Функционалността на устройството е малко по-широка в сравнение със строителните ножове. Последните не ви позволяват да направите плавен разрез, особено за многожилни кабели.

Токопроводимият кабел ще бъде напълно безопасен, тъй като има удобен ограничител в диаметър и дължина.

Как да използвам

Предлагаме да обсъдим принципа на действие на стриптизьора, като използваме примера за отстраняване на изолация от проводници с напречно сечение 0,5-6 mm. Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Дръжките трябва да се раздалечат, така че кръглите вдлъбнатини да се разделят на две половини. В полученото пространство трябва да се побере предварително подготвен захранващ кабел или проводник от определен участък.
 2. Краят на кабела или проводника се поставя в една от вдлъбнатините между челюстите.
 3. Върхът ще се реже с кръгови движения, докато дръжките се притискат.
 4. Отстраняването на повредения слой се извършва внимателно.Не трябва да се правят резки движения. Тире също трябва да се избягва. Самите гъби ще почистят структурата на правилното място.

У дома подобни манипулации ще отнемат няколко секунди. След това трябва да проверите дали кабелът е бил отстранен внимателно. Равен и гол връх може да има минимални повреди, които след това се препоръчва да се отворят с прозрачен лак.

В процеса на оголване на усукани или усукани проводници, експертите не препоръчват използването на нож. Тънките външни медни проводници могат да се режат с лекота с едно движение. Това е изпълнено с факта, че в процеса на премахване на старата изолация, жилата ще се счупят, напречното сечение на кабела ще бъде значително намалено и вече няма да може да изпълнява функциите си. Това важи особено за големите проводници.

Критерии по избор

Външно тази малка машина наподобява клещи, но във вътрешната част на скобите има няколко дупки с различни размери с остриета по краищата. Това ще ви позволи да работите с материал от всякакъв стандартен размер. Най-добрите модели имат крикове с определен размер в корпуса, така че премахването на изолацията от проводника няма да създаде затруднения. Краищата на кабела ще бъдат перфектни.

След кратко натискане механизмът ще затвори полукръглите остриета, като по този начин нарязва изолационния материал. Преглед на популярни модели показа, че някои от тях са оборудвани с механизми, които независимо определят и регулират напречното сечение на кабела. Ограничителят няма да ви позволи да закачите съседната секция. Можете също така да намерите устройство, което е оборудвано с крака с клиновидни изрези, които ви позволяват да регулирате диаметъра на кабела с помощта на регулиращ винт. Какви аспекти трябва да внимавате, когато избирате кърлежи?

ХарактеристикаОписание
ФорматаОсновният проблем при избора на устройство, който често води до грешки, е изобилието от неговите форми, които подвеждат купувача. Устройството може да бъде направено под формата на клещи с прави челюсти, или работната повърхност ще има извита форма и грайфер от краен тип. С тяхна помощ обаче ще бъде възможно да се стигне до най-недостъпните райони. Също така руските стоки могат да имат специални отвори с остриета, разположени отстрани.
МатериалВ зависимост от вида на използваното приспособление могат да участват различни суровини. Инструменталната стомана се използва за производството на лостови конструкции, при които производителите покриват дръжките със специална изолационна пластмаса. Предлага се и с фибростъкло и полиамидни гумирани вложки. Можете също така да намерите модели, оборудвани с метални остриета и пластмасов калъф. Именно тази опция е най-добре да се закупи за домашна употреба.
Средна дълбочина и обхват на сечениетоВсеки инструмент ще работи в рамките на посочения от производителя диапазон на рязане. Стандартният комплект се счита за 0,2-0,5 mm или 6-10 mm. За микродиапазон се използва стриптер 0,02-0,2 mm. В повечето случаи има и специален ограничител. Това е пластмасов или метален елемент. Използва се за фиксиране на сърцевината в определената позиция. По този начин човек няма да може да вкара жицата по-дълбоко от възможно. Има възможност за настройка. Това е изключително полезна опция за тези, които са свикнали да извършват монотонни манипулации всеки ден.
Тегло и размерИнструментът има дължина 14-22 см и ширина 1-3 см. Височината достига 6-13 см. Теглото на продукта ще бъде 50-450 g.

Моля, обърнете внимание, че не всеки стриппер може да се използва с кабели, които са под напрежение. Такива манипулации трябва да се извършват изключително с автоматични продукти със специална маркировка "електрически изолирани".

Какви маркировки могат да бъдат намерени на стриптизьорката

Според купувачите подобни обозначения не заслужават специално внимание, както се вижда от многобройни рецензии в мрежата, обаче това е заблуда. Важен е не само буквено-цифровият комплект, но и цветът. Пример за това са някои американски марки, които маркират размерната решетка, като боядисват писалките в различни цветове. Продуктите от Китай (AliExpress) имат стандартни обозначения. Цифрите са работният диапазон на поддържания раздел. Срещу всяко острие има обозначение на секцията, което се отнася директно към проводника.

Обозначенията могат да бъдат в квадратни милиметри или във формат AWG, който има собствено калибриране. Препоръчва се механизмът да се използва строго по предназначение, в противен случай рискът от повреда на проводника се увеличава. Популярните модели могат да имат обозначението 1000V, което показва, че купувачът е изправен пред конструкция, оборудвана с електрическа изолация. За това се използва специален вид материал. На продукта могат да се намерят точки в червено, синьо и жълто, чиято конфигурация позволява кримпване на клемите. Това показва съответствието на маншетите на върховете, които могат да бъдат обработени с помощта на избраното устройство, където ще бъде секцията:

 1. Жълто - 2,5-6 mm2.
 2. Синьо - 1-2,5 mm2.
 3. Червено - 0,25-1,5 mm2.

Как да изберем инструмент

Преди да купите стриптизьор, трябва да решите коя област ще се използва. Взети са предвид и разходите за продукта, опитът с подобно оборудване и определеният обхват на работа. Можете да си купите аксесоар във всяка сграда или онлайн магазин. Там можете също да видите колко струва подобен инструмент. Препоръчва се обаче да се даде предпочитание на комплекти, които поддържат максималния обхват на работната секция. Ако човек не планира самостоятелно да измисли как да го настрои, тогава трябва да се обърне специално внимание на многофункционалните модели. По този начин работата ще продължи с ускорени темпове.

Ако човек планира да прави това редовно, тогава обхватът на дейността ще бъде обширен. В този случай устройството трябва да бъде снабдено с винт, който позволява микрорегулиране на напречното сечение. Устройството може да се регулира ръчно, без помощ. Ако планирате да използвате приспособлението изключително у дома, тогава обхватът от 0,2-4 mm2 се счита за достатъчен. Също така, няма да е излишно да обърнете внимание на наличието на допълнителни ножове в комплекта, които ще ви позволят да се замените и да не купувате нов инструмент.

Ако опитът с такива устройства не е достатъчен, тогава трябва да се предпочитат автоматични и полуавтоматични модели. Това е единственият начин да се сведе до минимум рискът от щети.

Коя компания е по-добре да си купите ръчна стриптизьорка

Такова устройство принадлежи към категорията на най-простите. Това са клещи, които са оборудвани с малки канали с остри ръбове. Отстраняването на стария слой изолация ще се извърши поради продължаващите кръгови движения. Режещият елемент ще премине през ръба при натискане на дръжката. Осигурена е пружина, за да не се разстила ръчно клещите. Заключването на дръжката ще предпази децата от случаен контакт с режещи елементи. Теглото и размерите на стриптизьорите от най-добрите световни производители ще бъдат незначителни.

WS-01D

Оценката отваря модела за напреднал потребител. Осигурена е функцията за защита на проводници от определен диапазон. Устройството може да се използва за кримпване на клеми и рязане на проводници. Използва се за кримпване на коаксиални съединители. Външно устройството се различава от подобни устройства, което го прави толкова популярно. Характеризира се с наличието на дръжка с нормален обем. Няма обаче обратна пролет. Ако не е налице преса, могат да се използват клещи или накрайник за отстраняване. В краен случай на помощ ще дойде недопускането на мултиинструменти.

Средната цена на новост е 1300 рубли.

WS-01D
Предимства:
 • функция на кримпване;
 • усъвършенстван модел;
 • защита на проводници с напречно сечение от 4 mm или по-малко;
 • удобни дръжки;
 • качество на изграждане;
 • незначително тегло;
 • остриетата се заточват на ръка.
Недостатъци:
 • липса на възвратна пружина;
 • резе също не е предвидено.

Стриптер за кабели Sc-28, 8 - 28 мм, стойка

Аксесоар, предпочитан от начинаещи, които все още не са решили крайната област на употреба. Използва се за отстраняване на стара изолация от 2-28 мм кабел. Марка на производителя - STAYER. Многофункционалният тип дърпач е изработен от висококачествени материали. Експертите отбелязват наличието на невероятен ресурс, който ще ви позволи да извършвате всякакви електрически работи. Предлага се защитна капачка. Има и възможност за регулиране на дълбочината на рязане.

Комплектът може да бъде закупен на цена от 330 рубли.

Стриптер за кабели Sc-28, 8 - 28 мм, стойка
Предимства:
 • тегло 103 g;
 • удобни размери;
 • възможност за онлайн поръчка;
 • гаранция на производителя (една година от датата на закупуване);
 • многофункционалност;
 • бюджетен модел.
Недостатъци:
 • не е идентифициран.

WS-01C

Мултифункционално приспособление от неръждаема стомана. Може да се използва за изрязване на винтове M3 и M4. Примките също са приемливи. Една част от челюстите има повдигната повърхност, така че може лесно да се използва като клещи. Дръжките са големи, така че се вписват удобно в ръката на мъжа. Единият от тях е леко извит. Той обаче остава малък и относително лек. Дължина - 18 см. Обратната пружина е кръгла, лесна за използване. Напречното сечение се предлага в два варианта, посочени съгласно американските стандарти (AWG). Също така по избор на потребителя - шест размера на режещия ръб. Като суровина се използва високоякостна стомана. Счита се за един от най-практичните модели на пазара.

Цена - 1200 рубли.

WS-01C
Предимства:
 • многофункционалност;
 • работен обхват 0,5-4 mm;
 • удобни дръжки;
 • компактни размери;
 • възвратна пружина.
Недостатъци:
 • дръжките са плоски, така че ергономичността не може да става и дума

WS-01A

От представената линия ръчни стриптизьори, може би именно този модел се счита за най-простия. Може да се използва за работа с проводници с дебелина 0,25-4 мм. Дръжките са двукомпонентни, но инструментът прилича повече на нож за кабели. Регулаторът на стойността е разположен на дръжката и е маркиран. Механизмът няма да позволи на гъбите да се затварят повече от необходимото. Следователно не говорим за повреда на изолацията. Възвратната пружина е разположена от задната страна. Има блокер, който ще ви бъде полезен при транспортиране на оборудване.

Цена - 600 рубли.

WS-01A
Предимства:
 • тегло;
 • лекота на използване;
 • двукомпонентни дръжки;
 • ротационен регулатор;
 • дръжките не са хлъзгави;
 • възвратна пружина;
 • блокер;
 • компактност.
Недостатъци:
 • не е идентифициран.

Рейтинг на качествени полуавтоматични стриптизьори

Подобни продукти представляват категория полуавтоматични инструменти, които могат да изглеждат така:

 1. Работната глава се състои от два плъзгащи се елемента. Вътре има два подвижни предмета - фиксатор и остър нож с избрания диаметър. Проводникът е здраво закрепен, така че рискът от повреда на устройството е сведен до минимум.
 2. Има две дръжки, а между тях е поставена пружина.

Дори и най-евтините джаджи ще свършат добре работата. Почистването ще се извърши по този начин:

 1. Избраният край на проводника се вкарва в специална ниша с посочения диаметър.
 2. В процеса на изстискване на дръжките изолационният материал се подрязва в една от работните глави, снабдени с остриета. Вторият е отговорен за силното фиксиране на продукта вътре в конструкцията.
 3. Натискането на максималното налягане ще ви позволи лесно да разкачите двете части на работната глава и да премахнете работната част на изолацията от проводника.

В по-модерните модели между дръжките може да има специален елемент, който се използва за рязане на проводници.

WS-03B

Инструментът работи с проводници, чийто индикатор достига 0,25-2,5 mm2. Той не принадлежи към категорията мултифункционални устройства, но според повечето потребители продуктът се вписва перфектно в ръката и се справя перфектно с поставените задачи. Работи с малки секции, така че може да се използва само като спомагателно устройство, но не и като основно. Качеството на изработка е невероятно. Люфт, извити страни и изпъкнала гума на дръжките не бяха открити. Дръжките са гумирани, така че дори след часове работа инструментът може удобно да се държи в ръцете ви. Достатъчно широк за мъжка ръка със стандартен размер.

Средна цена - 1700 рубли.

WS-03B
Предимства:
 • удобно натискане;
 • лекота на използване;
 • гумирани дръжки;
 • оптимални размери;
 • тегло.
Недостатъци:
 • аксесоар с тесен профил.

WS-13

Новост на вътрешния пазар. Декларираните функции са стандартни. Работи с тел 0,5-6 mm2. Процесът на рязане обаче е малко странен. За да работите с жицата, трябва да я изцедите в малка дупка. В процеса на разработване на устройството бяха реализирани много желания на потребителите, но възникнаха нови трудности. Премахването на изолацията е бързо и ефективно, но се препоръчва използването на друг инструмент за рязане. Всъщност няма смисъл да се изисква това от стриптизьорката, защото то не е предназначено за това. Кабелът с голям диаметър е твърде здрав за устройството.

Цена - 1850 рубли.

WS-13
Предимства:
 • качество на суровините;
 • гумирани дръжки;
 • ефективност;
 • практичност;
 • лекота на натискане.
Недостатъци:
 • не най-доброто представяне.

WS-10

В допълнение към посочените функции трябва да се обърне внимание на възможностите за рязане. Остриетата са от подвижен тип и са разположени под пружинната дръжка. Принадлежи към категорията мултифункционални инструменти, които перфектно се справят със задачите. Защитата върши отлична работа. Нито един от проводниците не е бил повреден по време на тестовете. По-добре е те да не участват в прерязването на кабела, тъй като подобни задачи са извън неговата власт.

Цена - 1850 рубли.

WS-10
Предимства:
 • функционален;
 • качество на кримпване;
 • жична защита;
 • пролет;
 • гумирани дръжки.
Недостатъци:
 • прерязването на кабела не е възможно.

 
WS-03A

Инструментът е предназначен за работа с кабел, състоящ се от медна жица. Дебелината може да бъде 0,5-6 mm2. Остриетата с пет позиционно заточване показват точността на инструмента. Компактен и лек модел, който може да се използва от хора от всякаква конфигурация. Няма допълнителна функционалност, но няма нужда от това. Дръжките от две части имат гумирани вложки върху пластмасовата повърхност. Като основна суровина се използва високоякостна стомана. Маркирането се извършва с лазер. Включена пластмасова запушалка. Според повечето опитни електротехници необходимостта от такъв елемент е силно съмнителна.

Цена - 2400 рубли.

WS-03A
Предимства:
 • релефна повърхност на дръжките;
 • връщаща се пружина;
 • качество на изграждане;
 • висока якост на използвания материал;
 • компактни размери.
Недостатъци:
 • не е идентифициран.

Рейтинг на качествени автоматични стриптизьори

Този тип осветителни тела се считат за най-често срещаните. Често такива устройства се състоят от стандартен набор от елементи:

 1. Основата е направена от две части. Поставен под устните.
 2. Подвижни челюсти в размер на две единици. Единият се използва за закрепване на проводника, докато другият прави разрез.
 3. Има два лоста.

В процеса на премахване на стария слой, един от елементите ще бъде притиснат към основата, като по този начин се изрязва стария слой. Вторият ще отговаря за сигурна корекция. При по-силно натискане основата ще се раздели и материалът ще се откъсне от върха.

WS-11

Продуктът е на пазара от няколко години. Има два ръководства. Като ограничител се използва пластмасов елемент. Ако е необходимо, той може да бъде отстранен чрез развиване на винта.Дръжките са къси, но инструментът се справя с поставените задачи. Работен обхват 0,2-10 mm2, което го прави почти универсален. Винтът се завърта само ако трябва да работите със сечение от 0,05-0,2 mm2. Допуска се кримпване на връхчета. Възможно е и рязане на проводници.

Цена - 2700 рубли.

WS-11
Предимства:
 • многофункционалност;
 • качество на изграждане;
 • удобството на използване;
 • гъвкавост;
 • възможността за ръчно конфигуриране.
Недостатъци:
 • се справят с проблема в по-ранните модели.

WS-08

В сравнение с описаните по-рано модели, инструментът има по-компактни размери, които по никакъв начин не засягат индикатора за функционалност. Кримпване не е предвидено, така че с тяхна помощ капитанът може само да реже. Предлага се защита. Инсталиран е нож за гилотина. Ножовете са занити и не могат да се сменят. Работен обхват 0,2-6 mm2. Водачът е метален, така че не се очаква разхлабване на ножницата. Няма ограничение за дължина, така че бъдете внимателни при рязане.

Цена - 1600 рубли.

WS-08
Предимства:
 • компактност;
 • цената съответства на декларираното качество;
 • функционалност;
 • трайност;
 • практичност;
 • качество на изграждане.
Недостатъци:
 • ножове не могат да бъдат заменени;
 • няма матрица за кримпване;
 • дръжките не са удобни;
 • проблеми при работа с малка секция.

WS-07

Модерно устройство, което има челюсти за натиск. Предвиден е удобен отвор за отстраняване на нарязан материал. Работен обхват - 0,05-10 mm2. Кримпващ кабел 0,5-6 mm2. Това са съветите:

 1. Авто терминали (двойно кримпване).
 2. Неизолирани върхове.
 3. Изолирани накрайници с жълти, сини и червени маншети.

Оголването на изолацията е бързо и ефективно. Ограничителят работи в автоматичен режим, независимо се приспособява към използвания проводник. За настройването му се използва винт.

Цена - 1900 рубли.

WS-07
Предимства:
 • няколко режима на работа;
 • резултатът от манипулации;
 • удобството на използване;
 • работен обхват;
 • дупки за премахване на отпадъчна изолация.
Недостатъци:
 • механизмът бързо се разхлабва и зъбчето започва да се превърта.

WS-04B

Работен обхват 0,5-10 mm2. Може да работи със съвети (за кримпване) NSHV и NSHVI. Отстраняването на стар материал от плоски проводници (PUNP, VVG-P) е разрешено. Няма оплаквания за работата на устройството. Многобройни положителни отзиви в мрежата говорят в полза на закупуването на такова устройство. Ножовете не са много добре поставени. Лостът не е удобен за използване, тъй като има малки размери.

Цена - 2300 рубли.

WS-04B
Предимства:
 • работа с проводници до 10 mm2;
 • качество на изграждане;
 • многобройни рецензии в мрежата;
 • многофункционалност;
 • фиксатор.
Недостатъци:
 • лошо местоположение на режещите елементи;
 • малки лостове

WS-04A

Нашият ТОП е затворен от популярен модел, който е много търсен сред специалистите. На практика няма оплаквания.

С какъв тип наконечници може да се работи:

 1. Авто терминали (двойно кримпване).
 2. Неизолиран.
 3. Изолирани с жълти, сини и червени маншети.

Работен обхват 0,5-10 mm2. Предпазва, внимателно премахва старата изолация. Работи както с многожилни, така и с твърди проводници. Допустимо е ръчно регулиране и регулиране на отвора до определен размер. От предната страна има удобен винт за регулиране със стандартен участък (0,2-6 mm2).

Цена - 1400 рубли.

WS-04A
Предимства:
 • многофункционалност (кримпване, оголване, рязане);
 • практичност;
 • ефективност;
 • възможността за ръчно регулиране;
 • цена.
Недостатъци:
 • винтът често се забива.

Заключение

Стриптьорът е популярен тип инструмент, който се използва в процеса на електрическа работа. Използва се за отстраняване на стар изолационен материал от проводници с всякакво напречно сечение. Има няколко вида устройства:

 1. Събличане на усукана двойка.
 2. Работете с обикновен електрически кабел.

При свързване на домакински инструменти, уреди, кабели, телефонни линии и други електропроводими пътища е необходима предварителна обработка на проводниците.Такива манипулации трябва да се извършват по възможно най-добрия начин. Трябва да се избягват щети. За да направите това, имате нужда от специален инструмент, който се използва за отстраняване на изолацията. Говорим за стриптизьори, които ще премахнат стария материал точно, без повреди и за секунди.

За да може работата да бъде извършена ефективно, е необходимо да изберете правилния инструмент, който може да не принадлежи към категорията на универсалните (многофункционални). На първо място, трябва да обърнете внимание на вида на използвания кабел и неговия диаметър. Безопасността е на първо място. Няма да е излишно да обърнете внимание на моделите, чиито дръжки имат диелектрично покритие. Това ще премахне възможността от токов удар при работа с захранвани проводници.

Компютри

Спорт

красота