Съдържание

 1. Предназначение на тежестите
 2. Оценка на качествени теглови материали за мотоблокове и култиватори
 3. Заключение

Рейтинг на най-добрите тежести за мотоблокове за 2020 г.

Рейтинг на най-добрите тежести за мотоблокове за 2020 г.

Идват топли дни и това е най-доброто време да се подготвите за сеитбената кампания. Повечето летни жители използват за улесняване на тежък физически труд мотоблокове и култиватори. Лекото градинско оборудване не винаги може да работи върху плътна, тежка почва. За да се подобри стабилността на агрегата, се използват тежести за мини трактори.

В тази статия ще разгледаме критериите за избор на теглови материали, съвети и препоръки от специалисти, като посочим какво да търсим, за да не правим грешки при избора.

Предназначение на тежестите

Тези устройства се използват в следните случаи: за подобряване на сцеплението с почвата, за улесняване на управлението на превозното средство, за по-добро разпределение на теглото на оста.

Такива продукти се използват за разработване на девствена почва, на тежки почви и по склонове. Тежестите улесняват бързото и ефективно обработване на почвата. Много фермери също използват допълнителни тежести при транспортиране на товари, за да се захванат по-добре трактора на пътя.

За колела се използват дискови тежести, които представляват пръстени с отвор за монтиране в средата. Броят на дисковете в комплекта зависи от необходимото тегло, в една опаковка обикновено има поне две парчета - по едно за всяко колело. Дисковете се закрепват по два начина - заваряване (използва се в случаите, когато оборудването се използва постоянно при трудни условия на работа, а разглобяването на дисковете не е предвидено) и болтово свързване (удобно е, че при лека работа е възможно лесно да се разкачат дисковете и да не се увеличи разхода на гориво).

Ако трябва да балансирате трактора по посока на движението, по-удобно е да закупите ламелни тежести. Те са решетки, изработени от метал. Най-често те са прикрепени към тялото на минитрактор чрез заваряване на болтова връзка.

Дисковите уши са монтирани по същия начин като дисковете на колелата. Разходите за претегляне на стоки зависят от техния вид и тегло и могат да варират от 1000 до 15 000 рубли. За голяма ферма това е малко, а за частно лице не винаги се вдига, затова много майстори правят стоки сами.

За да направите тежест със собствените си ръце, ще ви трябват следните консумативи - тежести или палачинки от бар, метални профили, метални греди, автомобилни части и други малки изделия от тежка стомана. Ще ви трябват и следните инструменти - мелница, отвертка (бормашина), заваръчна машина, боя (за придаване на естетичен вид при завършване на цялата работа).

Инструкции стъпка по стъпка: от метален профил трябва да изрежете плоча с ширина най-малко 5 сантиметра, пробийте отвори за болтове в нея. След това с помощта на заваръчна машина към плочата се заваряват метални тежести.За придаване на привлекателен външен вид и предотвратяване на ръжда, след заваряване конструкцията е боядисана. Когато произвеждате товар, трябва внимателно да изчислите общите му размери, като вземете предвид мястото, където той ще бъде прикрепен.

Някои майстори правят телесни тежести. За да направите това, тяло от метални плочи се заварява, след което вътрешното пространство се запълва с бетон, метални плочи и други тежки предмети.

Технолозите предупреждават, че общото тегло на тежестите не трябва да надвишава 100 килограма, а продължителното време на оран не трябва да надвишава 1 час, тъй като това може да доведе до счупване на съединителя и повишено износване на двигателя.

Преди да инсталирате устройството за претегляне, трябва да се уверите, че теглото му не надвишава максимално допустимото тегло на производителя. Въпреки факта, че закупуването на такъв продукт изисква големи финансови разходи, впоследствие единицата ще помогне за улесняване на тежкия физически труд на лятната вила, а правилното използване на претеглена култиватор (избор на оптимално тегло, прекъсвания в работата) ще ви позволи бързо да постигнете необходимия резултат, като същевременно похарчите минимум усилия.

Нека да разберем мястото на инсталиране

Преди да изберете тежести за градинско оборудване, трябва да решите технологията за тяхното инсталиране, защото трябва да разберете къде да ги инсталирате, за да постигнете желания ефект. Тегловни агенти могат да бъдат поставени, за да повлияят на оборудването като:

 • Рало - Често срещан проблем е „изскачането“ от браздата. Това се дължи на факта, че някои приспособления са леки, поради което не потъват напълно в земята. Експертите препоръчват да се постави тегло не повече от 20 кг на предното теглич преди оран. Ако земята е тежка, допълнително тегло може да се постави и върху куките. Това ще балансира култиватора и ще намали натоварването върху скоростната кутия.
 • Фрези - при обработка с мини-оборудване в някои случаи се изисква и постигане на по-добро сцепление със земята. Препоръчително е да поставите култиватора на равна повърхност, за да определите центъра на тежестта, и след това да балансирате машината от страната, противоположна на страната на падането. Балансирането "нула" ще даде максимален ефект. Трябва да се стремите да гарантирате, че центърът на тежестта е възможно най-нисък, по-близо до земята. На ушите се поставят тежести на двете колела, за да се предотврати изкривяване и изскачане от браздата.

Видове тежести

 1. Произведено индустриално. Такива продукти се отличават със следните характеристики: съвместимост с почти цялото градинско оборудване, точното тегло на всеки товар е известно и висока цена.
 2. Гири. Въпреки факта, че са предназначени за спорт, много майстори са се приспособили да ги закачат на мини селскостопански машини, за да увеличат теглото си. Сред предимствата на такива устройства може да се открои ниската цена, както и възможността да се избере необходимото тегло с точност на фракции от килограм.
 3. Направи си сам вкъщи. Леснотата на използване ще зависи от това колко добре е направен тегловният агент. Характеристики на такъв товар: възможни трудности с монтажа, бюджетни разходи.

Оценка на качествени теглови материали за мотоблокове и култиватори

Нева D10 005.67.0092-07

Това е една от най-популярните тежести за градинско оборудване. Използва се за мотоблокове от руско производство Neva, Ugra, Oka. Основната цел на продукта е да укрепи адхезионната маса за по-добро придвижване по земята, да предотврати подхлъзване, да увеличи производителността при работа в трудни условия - на неравен терен, неравности и склонове. Масата на един диск е 10 килограма.

Тегловният агент се препоръчва да се монтира на пневматични джанти, уши или на предния щифт. Дизайнът на модела ви позволява да поставите до 4 диска на едно колело, в зависимост от условията на работа.Дисковете са поставени по двойки на двете колела, докато те могат да бъдат разположени както отвън, така и отвътре. Когато се монтират на уши, тежестите могат да бъдат закрепени без твърда връзка (когато се използват отвътре спрямо платформата).

Конкретното място на закрепване на тежестта се определя въз основа на вида на извършената работа. Така че, за оране на полето, най-доброто място за инсталиране е предният щифт. Тук могат да се монтират тежести с общо тегло не повече от 30 кг. Ако се предполага обработване на почвата с помощта на хълм или копач за картофи, по-добре е да прикрепите дисковете към стоманени колела. Това действие ще увеличи силата на прилепване на агрегата към земята и няма да позволи подхлъзване или „изскачане“ от браздата. При извършване на такива работи като почистване на сняг, превоз на товари, дисковете са монтирани на пневматични колела. Техниците препоръчват усилване на колелата от двете страни (външна и вътрешна), за да се придаде допълнителна стабилност на превозното средство.

Комплектът за доставка включва инструкции с подробно описание на процеса на инсталиране на тежестите: първо трябва да свалите колелата от мотоблока, като премахнете стандартните болтове на колелата и монтирате удължените, които идват с тежестите, прикрепете тежестите, поставете шайбите и затегнете гайките и след това инсталирайте цялата конструкция на място като се уверите, че всички връзки са здраво.

Външният диаметър на продукта е 220 mm, отворът е 40 mm, а ширината е 30 mm. Продуктът е приложим за пневматични колела 4 * 10, 4,5 * 10. Производителят дава 2-годишна гаранция за продукта. Средната цена е 1400 рубли.

Нева D10 005.67.0092-07
Предимства:
 • евтина цена в сравнение с чуждестранни аналози;
 • възможно е едновременно да се монтират няколко тежести от вътрешната и външната страна на колелата;
 • универсално място за монтаж - на предния щифт, джантата на колелото (пневматична и стоманена);
 • подходящ за почти всички руски мотоблокове;
 • могат да бъдат поръчани онлайн в повечето онлайн магазини с безплатна доставка до дома;
 • в мрежата можете да намерите инструкции как да направите възможно използването на този модел за мотоблокове и култиватори от чуждестранно производство на ниска цена.
Недостатъци:
 • не е намерен.

Нева 005.47.3400

Това тегло е с ограничена употреба, тъй като е предназначено единствено за закрепване към предната стойка. Продуктът има цилиндрична форма и две уши, боядисани в черно. Теглото на товара е 19 килограма. Такъв претеглящ агент се използва най-често при оране на почвата, работа с хълм, копач за картофи, снегорин и при транспортиране на стоки. Подобно на предишния модел, тегловният агент се произвежда в руския завод Нева, който е специализиран в производството на мотоблокове и аксесоари за тях. Средната цена е 1300 рубли.

Нева 005.47.3400
Предимства:
 • цената на продукта е почти равна на предишния модел, докато теглото му е два пъти повече;
 • бързо и лесно закрепване;
 • бюджетни разходи.
Недостатъци:
 • не е възможно да се монтира тегловен агент върху транспортни или стоманени колела.

Евросистеми за мотоблок R-70

Този продукт има ограничена функционалност - подходящ е само за специфична модификация на мотоблока - Eurosystems R-70. Тази техника на италианския производител е популярна в Русия, поради което тегловният агент за нея е включен в разглеждания рейтинг.

Тегловният агент е удължен цилиндър със стоманен копче. Продуктът се закрепва на специално предвидено място върху рамката на трактора. Товарът е оцветен в червено, точно като самото оборудване, и е практически невидим за устройството. Устройството е проектирано по такъв начин, че да създава минимални смущения на оператора по време на работа.

Тегловният агент се е показал най-добре в такива работи като оране с хълм, разрохкване, изкопаване на картофи, транспортиране на ремарке.Продуктът е проектиран по такъв начин, че да премести центъра на тежестта надолу по машината, за да му придаде по-голяма стабилност, да увеличи сцеплението с повърхността на почвата, за да увеличи сцеплението. Средната цена е 6 300 рубли.

Евросистеми за мотоблок R-70
Предимства:
 • привлекателен външен вид;
 • компактен размер.
Недостатъци:
 • висока цена;
 • продуктът е направен за специфичен модел мотоблок; за използване с оборудване от друг производител са необходими някои модификации.

BCS за Кайман

Въпросният модел може да се използва за повечето мотоблокове Caiman и е черен метален диск. Един диск тежи 34 килограма. Пакетът включва чифт дискове. Тежестите могат да се монтират както на пневматични, така и на стоманени дискове (за модели Atletico 328P / Atletico 338P е възможно да се използват само в комбинация с пневматични колела). Тежестите се препоръчват за използване при работа с хълмист, плуг и други подобни устройства. Средната цена е 28 000 рубли.

BCS за Кайман
Предимства:
 • голямо тегло на един продукт;
 • качествена изработка.
Недостатъци:
 • подходящ само за определени модели на Caiman;
 • висока цена.

Мобилен K MBK0003268

Тегловният агент е инсталиран на предния теглич, подходящ за градинско оборудване от руско производство като Mobile, Luch, Neva, Oka, Ugra, Kaskad. Използването на тежест позволява да се увеличи стабилността на мотокултиваторите, както и да се подобри сцеплението на работните механизми със земята. Тегловният агент е правоъгълна черна форма с две уши. Тегличът е закрепен с болтова връзка, монтажът не отнема много време.

Теглото на продукта е 17 килограма, габаритни размери (д * ш * в) - 380 * 200 * 249 мм. Средната цена е 1300 рубли.

Мобилен K MBK0003268
Предимства:
 • малък обем на продукта - 0,019 м3 с голямо тегло (17 кг);
 • подходящ за голям брой модели култиватори и мотоблокове;
 • евтина цена.
Недостатъци:
 • непривлекателен външен вид;
 • може да се монтира само на предното теглич.

Мобилен K комплект тежести за уши

Разглежданият модел се състои от метални пластини, които са прикрепени към ушите, и крепежни елементи (болтове, гайки, шайби). Съгласно инструкциите на производителя, преди да претеглите мотоблока, трябва да пробиете отвори в ушите за болтовете, след това да свържете елементите и да затегнете крепежните елементи. За да инсталирате тежести, трябва да имате удължител за уши (купува се отделно).

Претеглящите тежести позволяват оран върху тежки почви. В случай на обработване на почвата на склонове, възможно е палачинката да се постави само от едната страна, за да се даде на техниката необходимия наклон. Всеки диск тежи 10 кг. Средната цена е 5150 рубли.

Мобилен K комплект тежести за уши
Предимства:
 • пълен комплект за доставка (включително крепежни елементи);
 • гъвкавост (може да се фиксира както на предното теглич, така и на ушите);
 • популярност на модела - продава се в повечето магазини за градинско оборудване;
 • възможно е да се използва на повечето модели култиватори и мотоблокове;
 • много положителни отзиви на клиенти.
Недостатъци:
 • за правилно инсталиране на ушите е необходимо да се пробият допълнителни дупки, което изисква помощта на специалисти или използването (закупуване) на допълнително оборудване;
 • висока цена.

Кръг MB Forza UT 30.290.12

Продуктите са изработени от стомана, комплектът за доставка включва 4 кръгли плочи по 6 килограма всяка, както и комплект крепежни елементи към тях. Диаметърът на всяка плоча е 40 см. Плочите са подходящи за моделите Neva, Oka, Cascade, Luch и др. Производителят предоставя едногодишна гаранция за продуктите.

Всяка плоча има централен отвор за отвор, както и 4 допълнителни, предназначени за закрепване към ушите.Плочите са се показали най-добре при работа в тандем с уши, но е възможно да се монтират на транспортни колела или на теглич. Лекото тегло на всяка плоча позволява различно поставяне и оптимален баланс. Цената на комплекта е 3 400 рубли.

Кръг MB Forza UT 30.290.12
Предимства:
 • поради факта, че стоките се произвеждат в Русия, купувачите нямат никакви проблеми, за да разберат колко струва комплектът и къде да го купят (продава се във всеки пазар или магазин за градинско оборудване);
 • Поради лекото тегло на всяка плоча, те могат да бъдат поставени на правилните места в различни комбинации, постигайки необходимия баланс.
Недостатъци:
 • висока цена, според купувачите.

MB Forza Kvadrat UT 30.290.12

Както подсказва името, този модел е квадратна плоча. В центъра на всеки квадрат е направен отвор за кацане за поставяне на градинско оборудване на оста на колелото. Отворите за монтаж се пробиват по периметъра на еднакво разстояние от центъра. Плочите са боядисани в кафяво, подходящи за същите мотоблокове като предишния модел.

Плочите са най-подходящи за използване на уши и транспортни колела и се препоръчва да се монтират отвътре, така че да не пречат на оператора по време на работа. Ако желаете, можете да опитате да ги инсталирате на предното теглич, но ще трябва да се поправите с него. В сравнение с предишния модел, тези плочи струват около 1000 рубли по-малко, което е важно за много летни жители и пенсионери. Средната цена на палачинките е 2450 рубли.

MB Forza Kvadrat UT 30.290.12
Предимства:
 • ниска цена в сравнение с кръгли палачинки с еднакви характеристики;
 • пълен комплект за доставка (включително крепежни елементи).
Недостатъци:
 • неудобна форма, поради което не на всеки мотоблок плочите могат да бъдат поставени ергономично за потребителя.

Цилиндър за пълнене на девствена земя арт

Прегледът продължава с необичаен модел с функция за промяна на теглото - пълнене на тежести от руския производител Celina. Продуктите имат цилиндрична куха конструкция. Вътре се излива пясъчно-чакълена смес. В зависимост от конкретната ситуация, количеството ASG може да варира, така че дори опитен летен жител (фермер) може лесно да регулира оптималния баланс. Масата на празния цилиндър е 6,3 килограма, приблизителното тегло на напълнения е 22,8 кг.

Тежестите са монтирани на джанти (транспортни или накрайници) и са закрепени с помощта на пет стандартни болта 5 * 120 mm. Външният диаметър на цилиндрите е 265 мм, височината е 180 мм. Когато избират кои тежести са по-добри за купуване, много купувачи предпочитат тази марка поради гъвкавостта на употреба и ниската цена на чифт цилиндри. С малка модификация е възможно да се монтират цилиндрите не само на колелата, но и на предното теглич. Средната цена на комплект е 2500 рубли.

Цилиндър за пълнене на девствена земя арт
Предимства:
 • универсално приложение;
 • изгодна цена;
 • възможност за регулиране на теглото чрез промяна на количеството пълнител;
 • атрактивен външен вид, висококачествено изпълнение.
Недостатъци:
 • продуктът е трудно да се намери в продажба в стационарни магазини, повечето от офертите се публикуват в интернет сайтове, докато купувачът трябва да плати определена сума за доставка до мястото; сумата, в зависимост от региона, достига 400 рубли.

Запълване на девствена земя върху предния щифт. 011702

Друг представител на агента за претегляне на насипни товари. Както подсказва името, той е прикрепен към предния щифт на култиватора. Продуктът е кух правоъгълник със стоманени стени. Теглото на празния резервоар е 6,7 кг, приблизителното тегло на напълнения е 24,3 кг. Препоръчително е да използвате смес от пясък и чакъл за запълване на контейнера. За да напълните контейнера, е необходимо да развиете капачката от отвора за пълнене, който е закрепен с болтова връзка.

Резервоарът е прикрепен към щифта с помощта на свързваща втулка с диаметър 30 ​​mm. Габаритните размери на резервоара (l * w * h) са 20,3 * 35,2 * 23,4 см. Според купувачите това тегло позволява да изберете необходимото тегло за всяко оборудване, от малък култиватор до големи мотоблокове. Средната цена на продукта е 1700 рубли.

Запълване на девствена земя върху предния щифт. 011702
Предимства:
 • способността да се променя количеството на натоварване и съответно теглото на претеглящия товар;
 • ниска цена;
 • удобно монтиране;
 • качествена изработка.
Недостатъци:
 • не може да се използва върху джанти или уши.

Pubert отпред за Junior

Този френски тегловен агент се използва за култиватори на марките Pubert, MasterYard, Caiman. Той е проектиран да се монтира на предния теглич на машината. Продуктът има нестандартно монтиране, така че може да се използва за оборудване на други марки само след ревизия. Товарът има нестандартна форма, със скосена повърхност от едната страна. Комплектът за доставка включва не само самия тегловен агент, но и специални крепежни елементи към него.

Моделът се показа най-добре при работа с използване на хълм и плуг. Монтирането в предната част на култиватора предпазва машината от браздата и насърчава ефективното оране с по-малко усилия на оператора. Средната цена на комплект е 8 000 рубли. Когато поръчвате от маркови магазини на Pubert, можете да получите добра отстъпка.

Pubert отпред за Junior
Предимства:
 • привлекателен външен вид;
 • един от най-добрите производители на аксесоари за градинско оборудване;
 • надеждно закрепване.
Недостатъци:
 • висока цена;
 • пасва на малък брой модели градинско оборудване.

Запълващи уши GMBS 30.450.120.40 MB Forza

Този модел съчетава характеристиките не само на тежести, но и на уши. Тази конфигурация ви позволява да не закачате допълнителни конструкции на мотоблока и улеснява сглобяването и разглобяването, както и подготовката за работа на градинското оборудване. Грундерите са подходящи за мотоблокове на руски производители, като Oka, Kaskad и Neva. Двойката колела тежи 16,9 килограма. Диаметърът на отвора е 30 mm. Диаметърът на дисковете е 450 мм, ширината е 120 мм. Продуктите са боядисани в черно, оборудвани с издатини по периметъра за по-добро сцепление.

Количеството смес от пясък и чакъл, което трябва да се запълни, може да се регулира в зависимост от вида на разораната почва, както и от обема на извършената работа. Колкото повече пясък се изсипва в колелата, толкова по-малък е шансът да се подхлъзне. Средната цена на комплект е 3100 рубли.

Запълващи уши GMBS 30.450.120.40 MB Forza
Предимства:
 • няма нужда да се инсталират допълнителни тежести, които увеличават размерите на култиватора;
 • ниска цена;
 • висококачествено изпълнение.
Недостатъци:
 • продуктът не е подходящ за закрепване към предното теглич;
 • продуктът е подходящ само за малък списък от руско оборудване, неприложимо за чуждестранни аналози.

Stiga 25 TC SD 108/121 / TC-HE SD 121

Използва се за малки трактори, на които приставки са монтирани на предната рамка. Натоварването балансира устройството и максимизира ефективността при оран на тежки почви на неравен терен. Купувачите отбелязват лекотата на инсталиране и малките размери на продукта, както и атрактивния му външен вид.

Теглото на продукта е 25 килограма, габаритните размери (д * ш * в) са 52 * 21 * 32 см. Устройството е закрепено с болтова връзка през четири отвора. Комплектът за доставка включва и свързващи ленти. Средната цена на продукта е 13 000 рубли.

Stiga 25 TC SD 108/121 / TC-HE SD 121
Предимства:
 • подходящ за превозни средства с предни закрепвания;
 • лекота на монтаж и надеждно закрепване.
Недостатъци:
 • висока цена;
 • подходящ само за високоспециализирано оборудване, което практически не се използва при работа в лично помощно стопанство.

Беларус 09N, 012WM

Както подсказва името, този товар е подходящ само за един модел мотоблок - Беларус 09N.Състои се от два стоманени диска със специална вдлъбнатина и четири монтажни отвора. Продуктът е инсталиран на пневматични дискове или накрайници. Теглото на едно тегло е 16 килограма. Кръглата повърхност без изпъкналости ви позволява да поставите дисковете така, че да не пречат на оператора при шофиране на мотоблока. Монтажните винтове не са включени в обхвата на доставката. Средната цена на комплект от два диска е 6500 рубли.

Беларус 09N, 012WM
Предимства:
 • голямо тегло;
 • надеждно закрепване.
Недостатъци:
 • тесен обхват - подходящ само за един модел мотоблок;
 • комплектът за доставка не включва крепежни елементи.

Заключение

Преди да изберете тегловен агент за мотоблок или култиватор, трябва да решите за какви цели оборудването ще се използва най-често, както и да разберете какви са типовете товари. Както се оказа, много купувачи не знаят, че тежестите могат да бъдат прикрепени не само към джантите на колелата, но и към предното теглич и често след сделката те съжаляват за избора си.

За градинско оборудване, използвано на личен парцел, най-подходящи са насипни модели тежести. Те ви позволяват да регулирате общото тегло на машината и, когато работите по склонове, създавате необходимия баланс, за да подобрите ефективността на обработката на почвата.

За повечето агрегати, произведени в Русия, се произвеждат много монтирани тежести и не е трудно да се избере подходящата за конкретен модел. Съществуват и универсални тежести, които с малко модификация могат да бъдат съвместими с популярните модели мотоблокове и култиватори.

Напоследък все по-голяма популярност добиват универсалните тежестни материали, които се комбинират с уши или колесни дискове. В този случай потребителят няма нужда да се занимава с инсталирането на допълнителни устройства и ако такива натоварвания също са в насипно състояние, възможностите за избор на оптимален баланс и претегляне на оборудването стават неограничени. Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне да направите правилния избор.

Компютри

Спорт

красота