Съдържание

 1. Лак за класически яхти
 2. Рейтинг на яхтените лакове през 2020 г.
 3. Кратки характеристики на яхтените лакове:
 4. Изход

Рейтинг на най-добрите яхтени лакове 2020

Рейтинг на най-добрите яхтени лакове 2020

Производителите на класически яхти имат специфични изисквания към своите продукти. Това се дължи на условията, при които морските и речните кораби ще бъдат през целия им експлоатационен живот. Гаранцията на производителя се потвърждава от качеството на използваните материали и безупречния монтаж. За да може корпусът на яхтата да изпитва най-малко въздействие на вредните фактори на околната среда, той е покрит със специален лак. Изборът на лак за яхта е трудна задача. Трябва да се вземат предвид разходите, консумацията, съставът, механичните свойства и експлоатационните характеристики.

Лак за класически яхти

Ефективно водоустойчиво вещество, което се използва за покриване на дървени повърхности, за да се увеличи продължителността на живота им, се нарича лак. Продуктът се използва за покриване на дървени корпуси на яхти, подове, мебели, музикални инструменти. Независимо дали става въпрос за ремонт в апартаменти от градски тип, в летни вили или за обработка на рамкови къщи извън града, яхтеният лак ще направи повърхността по-надеждна и трайна.

Състав на лак

За да се получи устойчивост на влага, към състава на продукта се добавят токсични производни на бензола, вредни за човешкото здраве: ксилол и толуен. Следователно лакът не може да се използва в затворени помещения, където миризмата ще продължи дълго време, дори при отлична вентилация. Можете да се отровите от разяждащи изпарения на толуола, които се образуват в резултат на контакт на въглерод с кислород, и да получите тежко отравяне, включително до смърт.

При вдишване на веществото се появяват виене на свят, гадене; лигавиците страдат. За разлика от толуола, ксилолът е в състояние да проникне в тялото през малките пори на повърхността на кожата. Резултатът от отравянето може да бъде стресово състояние на организма, нарушаване на работата на органите на вътрешната секреция, развитие на заболявания, включително онкологични.

Класификация на лакове

Техническите характеристики на веществата определят видовете повърхности, които ще се обработват.

Според степента на гланц се произвеждат два вида лак - матов и гланцов. В първия случай повърхността се получава без блясък и блясък, по-малко се замърсява, прахът не седи върху нея, което е много практично. Във втория случай блясъкът ще блести при всякаква светлина, придавайки на повърхността красота и елегантност.

Чрез технологията на производство има 4 вида бои и лакове:

 • Акрилат. Високо екологичен, най-скъпият. Може да се използва за ремонт на закрито. Продуктът не е подходящ за покриване на кораби и яхти. Недобросъвестни предприемачи обаче маркират и предлагат акрилатни материали за по-голяма полза като създаване на външни покрития за кораби и яхти.
 • Алкид-уретан. Дървото, покрито с такъв лак, ще продължи дълго време. В състава си лакът съдържа вещества - разтворители, които бързо изсъхват. Токсичен, приложим само на открито.
 • Уретан-алкид.Лакът съдържа минимално количество органични разтворители, така че може да се използва за ремонт в нормална стая. Парите на разтворителя се охлаждат с уретанови пластификатори в продукта. Такива лакове са устойчиви на силни температурни промени, те се използват в системата "топъл под".
 • Алкидна. Често срещано сред лаковете за външна употреба, приемливо на цена за обикновените купувачи. Като част от средствата се използват бял спирт и други вещества - разтворители на органичната химия. Втвърденият лак освобождава пари от толуен и ксилол във въздуха в продължение на много години. Лакът е опасен за здравето, ако се използва като подово покритие в хол (стая, кухня).

Според формата на освобождаване средствата са консервирани и аерозолни. Аерозолът е удобен за използване, но трябва да се отбележи, че обемът на пулверизатора е много по-малък от конвенционалните кутии.

Как се нанася правилно боядисването

Преди да нанесете лак върху повърхността, е необходимо да се консултирате със специалист или да прочетете инструкциите. В Интернет има правила за използване на бои и лакове и видеоуроци за обучение. Препоръчително е да носите гумени ръкавици за безопасност.

За да се хареса резултатът, трябва да се вземат предвид важни моменти:

 • лак може да се нанася върху сухо дърво, чиято остатъчна влага е 20% или по-малко;
 • не се допускат мазнини, мръсотия, гъбични инфекции под формата на плесен, синьо върху дървото;
 • преди лакиране върху дървото трябва да се нанесе грунд, който включва антисептик;
 • необходимо е да се нанесе лак върху дърво на няколко слоя. След като нанесете един слой, трябва да изчакате известно време, така че лакът да изсъхне напълно. След това нанесете следващия слой. Времето за съхнене винаги е посочено върху лаковото покритие. Обикновено се нанасят три слоя лак - тогава повърхността на яхтата ще бъде здрава и издръжлива;
 • за да придадете на лака сянка, можете да добавите специална цветова схема към него;
 • ако повторно лакирате по време на ремонти, отстранете стария лак от повърхността, за да избегнете напукване и подуване.

Всички правила са приложими за всякакъв вид яхтен лак и не зависят от компанията - производител, марка, тип и цена.

Рейтинг на яхтените лакове през 2020 г.

Въз основа на изследвания на руския пазар, ние ще анализираме най-продаваните бои и лакове и ще направим рейтинг на най-добрите.

Яхта Neomid

Neomid Yacht отваря ТОП и заема седмото място в рейтинга. Руският производител произвежда яхтен лак NEOMID в три формата: матов, гланцов, полуматов. Видът на покритието се обозначава със стикер, залепен върху кутията. Покритието принадлежи на алкид-уретан, на основата на смола. Съставът включва двоен UV филтър, който прави покритието по-устойчиво на слънчева светлина и предотвратява пожълтяването на дървото с времето.

NEOMID е подходящ за работа на открито и на закрито. За нанасяне можете да използвате спрей, четка, валяк. Лакът предпазва декоративните покрития от всяко дърво. Може да се използва за довършване на дограми, врати, фасади и тераси, мебели, паркет, вътрешни и външни стълби, когато температурата на въздуха е + 10 ° C и повече. След изсушаване продуктът ясно показва структурата на дървото, придава пикантност и естетичен вид. При температура от + 20 ° C слоевете покритие изсъхват за около 4 часа. Най-накрая можете да използвате продукта пет дни след обработката. Под такъв лак дървото става по-трайно и устойчиво на износване, не се влияе от атмосферната влажност, водата и перилните препарати. Разходът на лак е 10 - 13 квадратни метра на литър.

Цената на консерва започва от 295 рубли за 0,75 литра; 2800 РУБЛИ - за 9 литра.

Яхтен лак Neomid Yacht
Предимства:
 • има висока якост, устойчивост на износване;
 • устойчив на валежи и влага;
 • изсъхва бързо;
 • се отнася за повечето видове покрития от дърво;
 • използва се за вътрешна и външна работа;
 • устойчив на слънчева UV радиация;
 • ниската цена съответства на декларираните характеристики;
 • икономично потребление;
 • консистенцията е средна.
Недостатъци:
 • един слой не е достатъчен, по-добре е да нанесете лака на три слоя.

Belinka Yacht полу-мат

Яхтен лак Belinka от Словения е търсен сред купувачите. Полуматовото покритие изглежда перфектно след изсъхване. Нанася се на два слоя с четка или спрей, докато разходът е 5 - 6 кв. метри. Слоевете изсъхват за един ден. Подходящ за обработка на дървени повърхности на открито и на закрито. Може да се използва за лакиране на стени, тавани, фасади, тераси, лодки, лодки. Предпазва дървото от слънчева светлина. Шесто място в класацията.

Цената на Belinka Yacht е съответно 570 и 4700 рубли за 0,9 и 9 литра.

Яхтен лак Belinka Yacht semi-matt
Предимства:
 • представителен външен вид на обработената повърхност;
 • равномерност на приложението;
 • отлична прозрачност;
 • добро качество на продукта;
 • гъвкавост.
Недостатъци:
 • висока цена;
 • силна миризма.

Евротекс

Пето място зае яхтеният лак Eurotex от руската компания Rogneda - уретаново-алкиден агент за третиране на всички видове компании за сладководни и морски превози: лодки, лодки, яхти и др. Предприятието в Московска област произвежда бои и лакове повече от 20 години. Eurotex лак образува еластичен филм, устойчив на външни вредни фактори, солена вода. Най-трайният лак от тази серия, 6-7 m2 - покрива 1 литър от продукта. Покритието може да се използва за вътрешни и външни работи.

На закрито е позволено да се покриват стени, дограма, тавани, врати, парапети и стълби, вътрешни мебели, дъски и паркет. Отвън лакът Eurotex перфектно защитава градинските мебели, фасадата на лятната къща, палубните надстройки и палуби, кабините на всички видове кораби от времето. Устойчивостта на износване и механични повреди се определя от дълбоко проникване в порите на дървото. Това подчертава красотата и текстурата на дървото. При преминаване на теста за износване и надраскване лакът показа добър резултат. Времето за изсъхване на покривните слоеве е приблизително 4 часа.

Пазарната цена на 0,75 литра лак варира: 280 - 370 рубли, 10 литра се оценяват на 3200 - 4050 рубли.

Яхтен лак Eurotex
Предимства:
 • издържа на морския климат и ниски температури;
 • не избледнява на слънце и не позволява дървените сгради да пожълтяват;
 • покритието е водоустойчиво;
 • можете да използвате препарати за грижа;
 • приемлива цена;
 • трайност с експлоатационен живот до 10 години;
 • бързосъхнещо покритие.
Недостатъци:
 • за отличен резултат трябва да приложите много слоеве (до 4).

Престиж

Лъскавото лаково покритие на руското производство може да бъде уверено поставено на четвърто място. Алкидният лак може да се използва само за външна декорация. Продуктът се използва успешно за корпуси на лодки и яхти, работещи в солена вода. Покритието се нанася над водолинията и не издържа на продължително излагане на влага и сериозни механични повреди. Блясъкът се нанася красиво, равномерно, но консистенцията на лака има сивкав оттенък и непрозрачност. Периодът на сушене е 4 - 5 часа, консумацията на 1 литър е 7 - 9 квадрата. За най-добър блясък нанесете втори слой.

Цената на покритието на пазара е 250 - 300 рубли за 0,9 литра, 2900 - 3200 рубли за 10-литрова кофа.

Яхтен лак Prestige
Предимства:
 • изсъхва бързо;
 • трайни;
 • евтин.
Недостатъци:
 • може да се използва само навън, тъй като има отровна миризма;
 • висока консумация;
 • има грозен сив оттенък;
 • непрозрачен.

Маршал

Алкидният уретан Marshall и уретановият алкиден лак от Турция отварят първите три. Производителят препоръчва да се използват два вида покрития, лъскав Marshall protex и матов Marshall Protex Yat Vernik за работа на открито. И двата лака са пластмасови, имат ниска устойчивост на износване и висока влажност, с разход 13-14 и 11-12 m2 съответно. Нанася се равномерно, без петна. След изсушаване отблъсква мръсотията и водата.

Инструментът може да се използва за вътрешна декорация. Препоръчително е да нанесете покритието на два слоя, с четка или апликатор. Периодът на сушене е два дни. Навън лакът може да се нанесе върху корпуса на лодката, а не под ватерлинията, в противен случай той бързо ще се отлепи.Характеристика на приложението е, че първият слой лак задължително трябва да е гланцов, за да се осигури по-гладко покритие. Блясъкът ще се забелязва вече при ъгъл на отражение от 60 градуса.

Покритието струва около 440-480 рубли за кутия от 0,75 литра, 3500-4200 рубли за 9 литра средства.

Яхтен лак Marshall
Предимства:
 • има интересен лъскав блясък;
 • може да се нанася в два слоя;
 • икономично потребление;
 • агент, устойчив на износване и влага;
 • има UV филтри в състава си;
 • не ексфолира;
 • средна цена на продукта.
Недостатъци:
 • не е подходящ за ламинирани повърхности;
 • не издържа на продължително излагане на вода и абразивно износване.

Яхта Pinotex Lacker

Второто място в рейтинга се заема от лака на холандската компания AkzoNobel - Pinotex Lacker Yacht. Боите и покритията на марката се произвеждат успешно в 80 страни по света. Ефективните покрития се произвеждат за автомобилната, морската и речната индустрия. Годишният оборот от няколко милиарда долара говори за продажбите и качеството на продуктите. Pinotex Lacker Yacht е еднокомпонентен алкидно-уретанов лак, с разход 5,5 m2 на два слоя. Продуктът съдържа компонент, който предпазва дървото от пожълтяване под въздействието на слънчевата радиация.

Полуматовият гланц осигурява гладко, водоотблъскващо покритие. Продуктът има отлична консистенция, лесно и равномерно се полага върху повърхността. След изсъхване еластичният филм е сравним с паркета по отношение на износоустойчивост. Лакът може да се нанася с апликатор или четка върху всички видове дървени повърхности, външни и вътрешни сгради, върху повърхностите на яхти, лодки и лодки. Повърхността ще бъде защитена от всякакви влияния до 7 години, ако лакът се нанася в два слоя, както твърди производителят. Препоръчителното време за сушене на слоевете е 4 часа.

Цена на литър - 650 рубли, за 9 литра - от 4900 до 6300 рубли.

Яхта Pinotex Lacker
Предимства:
 • много трайно покритие;
 • добра консистенция на лак;
 • отлично качество на повърхността се постига след нанасяне на два слоя;
 • лак със съотношение цена-качество;
 • наличието на UV филтър;
 • износоустойчивост;
 • устойчивост на влага, сол и прясна вода;
 • гъвкавост.
Недостатъци:
 • висока цена.

Tikkurila Unica Super

Финландският лак Tikkurila заема водещото място. Концернът се основава на производствени мощности в двадесет и осем страни и заема основното място на пазара на бои и лакове. Компанията произвежда три вида покрития Tikkurila: лъскава Supi Saunasuoja акрилат, с дебит 11-12 m2... Съставът не включва филтри, които предпазват дървото от действието на слънчева светлина. Лакът е подходящ за използване в мокри помещения, по стени и тавани и изобщо не е подходящ за морски и речни плавателни съдове. Unica Super полу-гланц и Unica Super matt. Две уретаново-алкидни покрития за използване върху всички външни и вътрешни дървени повърхности. 1 литър лак се използва върху 12-14 квадрата повърхност.

Покритията са устойчиви на силни температурни промени, климатични валежи и UV радиация. Подходящ за лакиране на лодки, рамки и врати, подове, паркети. При нанасяне можете да използвате четка или спрей. Лакове със силна миризма, съдържат бял спирт. Изсъхнете за няколко часа, но слоевете се нанасят най-добре след един ден. Покритието окончателно се втвърдява и става издръжливо след 14 дни. Устойчив на повечето химични съединения, с изключение на нитроразтворители. Издържа на мастни вещества, мазнини и смазващи масла. Въпреки всички недостатъци, покритието е едно от най-популярните сред купувачите.

Цената на 0,9 литра е 650 - 950 рубли; 9 литра струват 7050 - 7750 рубли.

Яхтен лак Tikkurila Unica Super
Предимства:
 • отличното качество е оправдано от високата цена;
 • повишена устойчивост на температура, климатични, ултравиолетови ефекти;
 • можете да използвате цветова схема, за да придадете сянка;
 • използва се отвън и отвътре за декорация;
 • издръжлив, ако е защитен от механични натоварвания;
 • придава красив външен вид на обработената повърхност.
Недостатъци:
 • висока цена;
 • токсичен за околната среда, може да увреди водните организми;
 • има силна миризма;
 • изсъхва дълго време;
 • можете да измиете покритието само месец след нанасянето.

Кратки характеристики на яхтените лакове:

МястоИмеСтранаТип лакТип лакРазход в 1 слой, кв.м0.7-1l, разтрийте9л, търкайтеСлоеве
7Яхта Neomid Русияуниверсаленалкиден уретан10-1329527503
6Яхта БелинкаСловенияуниверсаленалкиден уретан10-1257047002
5ЕвротексРусияуниверсаленуретан-алкиден8-13280-3703200-40502-4
4ПрестижРусияза използване на откритоалкидна7-9250-3002900-32002
3Маршал Протекс Ят Верник Турцияза използване на откритоуретан-алкиден14-16440-4803500-42002
2Яхта Pinotex Lacker Холандияуниверсаленалкиден уретан10-156504900-63002
1Tikkurila Unica SuperФинландияуниверсаленуретан-алкиден12-14650-9507050-77502

Изход

След изсъхване лакът образува здрав защитен филм върху третираната повърхност, който предпазва повърхността от механични повреди, абразия, влага и слънчева ултравиолетова радиация. Яхтните лакове са по-трайни и гъвкави от паркетните подове. При ниски температури обаче свойствата на лака се променят и той става чуплив. Когато избирате продукт, трябва да вземете предвид този момент, както и техническите характеристики на покритието, състава и препоръките за употреба.

Компютри

Спорт

красота